A magyar kultúra napja – Cseh Tamásra emlékeznek az OSZK-ban

Kiállítással és koncerttel emlékeznek Cseh Tamásra, a 2009-ben elhunyt Kossuth-díjas előadóművészre, énekesre és dalszerzőre január 22-én, a magyar kultúra napján az Országos Széchényi Könyvtárban.

 A jövő kedden 11 órakor kezdődő megnyitón Bereményi Géza, Cseh Tamás szövegírója a dalszerzőt, Jankovics Marcell pedig a képzőművész Cseh Tamást mutatja be, aki éppen január 22-én lenne 70 éves. Dalai délben egykori zenésztársai, Novák János, Márta István és Kecskeméti Gábor tolmácsolásában hangzanak fel.

250px-Cseh_Tamas-20060826-02

A közönség ezen a napon megtekintheti a Levél nővéremnek 2 Katona József színházbéli, 1994. márciusi premierjéről készült koncertfelvétel restaurált, kiegészített változatát, valamint a Cseh Tamás arcai című 75 perces összeállítást – közölte az intézmény az MTI-vel.

Az érdeklődők kiállításon láthatják a Cseh Tamás által készített csaknem száz metszetet, fellépéseinek színházi, stúdióbeli rekvizitumait, plakátokat, minden lemezének eredeti kiadását, kéziratokat, kottákat, kedves használati tárgyait. Emellett bepillanthatnak Cseh Tamás titkos indián életébe, megtekinthetik tipijét és különféle indián eszközöket.

A látogatók a Cseh Tamás-archívum dokumentumaival számítógépeken, az archívum munkatársai segítségével ismerkedhetnek meg, illetve a képernyőkön több ezer fényképet tekinthetnek meg tematikus válogatásban. Este 18 órától Másik János ad koncertet a közös dalokból.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Fotó: Wikipédia
Forrás: MTI