Két bemutató a Katona József Színházban

Két bemutatót tartanak a jövő hétvégén a Katona József Színházban: a Kamrában január 25-én, pénteken a Rükverc című darabot, a nagyszínpadon január 26-án, szombaton A nyaralás című előadást láthatja a közönség.

Kerékgyártó István Rükverc című művét Máté Gábor állítja színpadra. A 2012-es Könyvhétre megjelent regény epizódjai egy hétköznapi magyar emberről, Vidra Zsoltról szólnak. A Rükverc az ő élettörténete, a cím pedig a történetmesélés sajátos dramaturgiájára utal: a regény Vidra halálával kezdődik és az időben visszafelé haladva élete emlékezetes, vagy sorsfordító mozzanatai jelennek meg – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a főszereplőt harmincas évei végén éri a rendszerváltás, de nem azok közé született, akik előnyt kovácsolhattak a javak újraelosztásából. Mégsem a rendszerváltás vesztese, hiszen már születésétől fogva a vesztesek világához tartozott. Élete felét, úgynevezett legszebb éveit egy elavult rendszerben élte le, de az új rendszer már nem kér belőle. Évtizedek állnak még előtte, hogy azokat teljes fölöslegességben és a lecsúszás különböző stációiban végigélje.

A regényt Radnai Annamária alkalmazta színpadra. Az előadás díszlete Cziegler Balázs, a jelmez Kovács Andrea munkája. A darabban Bán János, Bán Bálint, Bodnár Erika, Borbély Alexandra, Pelsőczy Réka, Pálmai Anna, Szacsvay László, Lengyel Ferenc, Dankó István, Mészáros Béla és Kovács Lehel látható.

A Katona nagyszínpadán A nyaralás című előadást január 26-án, szombaton Mohácsi János rendezésében mutatják be, aki először dolgozik a társulattal. A darabot Carlo Goldoni azonos című műve alapján a Mohácsi-testvérek – Mohácsi János és Mohácsi István – írták.

A produkció ismertetője szerint Carlo Goldoni közel kétszáz darabjának csak töredéke kerül a magyar és az európai színházak műsorára. A színház egy ismeretlen Goldoni-darabot mutat be; az 1756-ban született műben egy előkelő társaság vidéken múlatja az időt, esznek, isznak, kártyáznak, vadásznak, egymás gyengeségein gúnyolódnak. A házigazda csalja a feleségét, a feleségnek szeretője van, aki viszont más nőkkel csalja őt, a környékbeli parasztlányok pedig a vendég nemesurak kegyeit igyekeznek elnyerni.

A nyaralás – amely nem keverendő össze az öt évvel később íródott Nyaralás-trilógiával – Goldoni színházi reformjának harmadik, utolsó fázisában született, de még nem annyira kidolgozott, mint az 1760-as évek „nagy” velencei darabjai. A műben már árnyaltan jellemzett alakok tűnnek fel, bár A nyaralás néhány jelenete még a commedia dell’artéra jellemző poénokra épül.

Az előadás díszlete Khell Zsolt, a jelmez Remete Kriszta, a zene Kovács Márton munkája, a produkció dramaturgja Török Tamara. A darabban Vajdai Vilmos, Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Rajkai Zoltán, Fekete Ernő, Kocsis Gergely, Takátsy Péter, Elek Ferenc, Rezes Judit, Jordán Adél, Pálos Hanna és Tasnádi Bence játszik.

Forrás: MTI