Indiai vendégszereplésen az Újszínház társulata

A New Delhiben működő színház és filmművészeti egyetem, a National School of Drama meghívására az Újszínház „A SZŰZ ÉS A SZÖRNY”című előadásával vesz részt az immár 15. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi kortárs színházi fesztiválon. (XV. Bharat Rang Mahotsav, 2013. január 6-20-ig.) Az esemény India és Ázsia egyik legjelentősebb kortárs színházi megmozdulása. 

A fesztivál zsűrije a fesztivál eddigi történetében először válogatott be magyar produkciót, és mindjárt két előadásra. Az angol felirattal és szinkrontolmáccsal előadott produkciót január 17-én Jaipurban, január 20-án Új Delhiben, a Fesztiválközpontban mutatja be a társulat – ez utóbbi  egyébként a fesztivál záró díszelőadása. A fesztiválon work-shopok, rendezői konferenciák, nemzetközi találkozók tarkítják a programot.

Az utazás és a vendégjáték megszervezésében nagy szerepe volt a Delhiben működő Magyar Kulturális Intézetnek, személy szerint Kovács Tibor igazgatónak. Tizenkét fővel képviselteti magát a társulat, a színészeken kívül műszaki személyzet, és angol-hindi tolmács is utazik a csapattal. A szervezők Delhiben megépítették a budapesti díszlet mását, minden mást is biztosítanak – a színészeknek csak a jelmezeket kell vinniük. A darabot Pozsgai Zsolt írta. Kautzky Armand rendezése az Újszínház egyik legsikeresebb produkciója. Szereplők: Incze József, Koncz Andrea, Ujréti László, ifj. Jászai László, Fazekas Zsuzsa, Áldó Ágnes.

Sz3

(Fotó: dr. Boda Gábor)

Az idei, a XV. fesztiválon számos indiai színházi együttes mellett a programban szerepelnek színházak Lengyelországból, az USÁ-ból, Olaszországból, Afganisztánból, Azerbajdzsánból, de találhatunk üzbég, türkmén, sri-lankai, bangladeshi vagy éppen örmény előadást is.

Az előadás szereplői és résztvevői január 15-én repülnek Dohán keresztül Új-Delhibe, majd onnan egyenesen Jaipurba, az első előadás helyszínére. A szervezők kiváló programokkal kedveskedtek, de az igazi öröm a világ számtalan részéről érkezett professzionális színházakkal való megismerkedés lesz.

A fesztivál teljes programja megtekinthető a http://www.nsdtheatrefest.com/festival.php oldalon /az Új-Delhi program/ illetve a http://www.nsdtheatrefest.com/jaipur.php oldalon (Jaipur). Az útról készülő filmet az itthoni közönség is megtekintheti majd.

Forrás: Újszínház