Elhunyt Szoboszlay Sándor

A Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész, a veszprémi Petőfi Színház örökös tagja 88 éves volt.

Szoboszlay Sándor Dömösön született 1925. március 22-én. A Színművészeti Akadémiát 1954-ben végezte el, 1956-tól a Békés Megyei Jókai Színház, 1972-től a Vidám Színpad, 1974-től 1991-ig, nyugdíjba vonulásáig a veszprémi Petőfi Színház művésze volt.

Szoboszlay Sándor veszprémi színészként tett szert országos hírnévre, számos filmben a magyar színjátszás legnagyobbjaival szerepelt együtt és nyújtott emlékezetes alakításokat, így például az István királyban, a Nagyenyedi két fűzfában vagy az Özvegy és a lánya című filmben.

A színművész pályafutását, életművét tavaly nyáron a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetéssel jutalmazták. Szoboszlay Sándor ereje, lénye, legendás, karizmatikus egyénisége összefonódott a veszprémi színház történelmével – áll a színház közleményében. Hozzátették: hosszú évtizedeken át volt vezető és meghatározó színésze a teátrumnak. Ő volt Baradlay Richárd A kőszívű ember fiai című darabban 1961-ben vendégművészként, majd alapító tagja lett a Petőfi Színház önálló társulatának.

A színház közleménye szerint Veszprémben eljátszhatta a magyar és a világirodalom legjelesebb szerepeit, nem egyszer országos visszhangot keltve és elismerést aratva játékával. Szoboszlay Sándort a Petőfi Színház és a veszprémi önkormányzat saját halottjának tekinti.

Forrás: MTI