Csatatéri séták 2013-ban

Duna-Dráva

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság programkínálata az előző években már megismert, folyamatosan nagy népszerűségnek örvendő programfajták mellett 2013-ban új elemekkel bővül. Ezek közül a Csatatéri séták című programsorozatra hívjuk fel a figyelmet. A túra- és előadássorozat a hadtörténelem nyomait követi végig terepen a török időktől az 1950-es évekig, hadtörténész kutató közreműködésével.

A sorozat első programja február 23-án Drávaszabolcsra, a német csapatok 1945. márciusi átkelésének színhelyére kalauzolja az érdeklődőket.

A Mohácsi Történelmi Emlékhelyen március 16-án a török szemszögéből lehet megismerni a mohácsi csatát, míg május 25-én a csatát bemutató előadás és a sírkertben tett séta után korabali fegyverek másolatainak megtekintésére, kézbe vételére nyílik lehetőség.

Az I. bolgár hadtest 1945. márciusi harcainak nyomait kereshetik fel az érdeklődők június 1-jén Kisbajomban.

Augusztus 10-én a villányi Ammonitesz tanösvényen a második mohácsi csataként ismert nagyharsányi csata helyszínével lehet megismerkedni. Szeptember 7-én Szigetvár 1566-os ostromáról hallhatnak a résztvevők.

Szeptember 14-én ismét a Mohácsi Történelmi Emlékhely lesz a program helyszíne, ekkor a „Nézetek és elméletek a mohácsi csata lefolyásával kapcsolatban” című előadásra és a sírkert bejárására kerül sor.

A Dráva mellett folytatódik a programsorozat október 19-én: az 1664-es ostrom helyszínét, valamint a Murakeresztúr környéki, 1950-es évekbeli erődkörletet látogathatják meg a résztvevők.

Az egykori jugoszláv határon található hidegháborús védelmi rendszer bemutatása november 16-án folytatódik, ekkor a Kelet-Dráva tájegységben található létesítményeket tekinthetik meg az érdeklődők Matty község határában.

A programsorozat december 14-én zárul, a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen végzett régészeti felrárások eredményeiről lehet sok érdekességet megtudni.