Konrad Sutarski kapta a Gyulai Pál-díjat

Konrad Sutarski lengyel születésű, Magyarországon élő költő, fordító kapta a Kráter Műhely Egyesület Gyulai Pál-díját, amellyel a PoLísz folyóirat szerkesztői az adott év legjobb írását – verset, szépprózát, tanulmányt – jutalmazzák.

Turcsány Péter, a Kráter Műhely Egyesület elnöke Konrad Sutarskit „1956-os poznani lázadóként” mutatta be, és hangsúlyozta, hogy a szerzőnek már több verseskönyve jelent meg magyarul.

„Konrád Sutarski, akár a megidézett 19. századi mester, esszéistaként, költőként-szépíróként és irodalomszervezőként is példaként állítható a ma irodalmárai elé” – vélekedett az elnök, megjegyezve, hogy a szerző a PoLísz „Együtt jobb!” elnevezésű etnokulturális rovatának szerkesztője is egyben.

A szerdai sajtótájékoztatón kihirdették a PoLísz folyóirat karácsonyi novellapályázatának eredményét, amelynek 50 ezer forinttal járó első díját Felbert Zsolt kapta Mégis van karácsony! című szövegéért. Turcsány Péter, a Kráter Műhely Egyesület elnöke elmondta, a mű a klasszikusokat megidéző percíz mondatszerkesztése, egyéni látásmódja miatt érdemelte ki az elismerést. A második díjat Kovács József kapta, a harmadik Kisné Forrai Zita, a negyedik Jassó Judit novellája lett.

A rendezvényen bemutatták a Kráter kiadó újdonságait is. Lukáts János, a PoLísz novellarovatának szerkesztője Könyvekrül című műve 26 tanulmányt tartalmaz. A szerző elmondta, a könyv címe Széchenyi István Lovakrul című művére utal. Szerinte ahogy a reformkorban a lókultúra volt a társadalmi felzárkózáshoz vezető út, ma a könyvek, az irodalom jelentheti ezt.

Szász Mártonnak Reánk kell bízni címmel novella- és esszékötete jelent meg. A szerző elmondta, hogy főként irodalomkritikusként tartották számon, de mindig írt prózát is, legkedveltebb műfaja azonban az esszé.

Mezey László Miklós, a felvidéki irodalom kutatója Vissza című novelláskönyve regényként is olvasható – hangsúlyozta Turcsány Péter, aki az újdonságok közül kiemelte még Füzesi Magda Kagylóének című verseskönyvét.

A 20. századi nemzeti irodalmat felelevenítő Aranyrög Könyvtár-sorozatban jelent meg Makkai Sándor Holttenger című 1936-os regénye, Berde Mária Tüzes kemence című regénye, Rab Gusztáv Belvedere című, 1920-1939 között játszódó „sorsregénye”, Asztalos Miklós Alibi című, három testvér történetéről szóló regénye, illetve Gulácsy Irén Hamueső című regénye.

Kosáryné Réz Lolától újabb két könyvet adott ki a Kráter, az Egy leány a sok közül című és az Ulrik inas című regényeket. Ez utóbbi egy török által lerombolt város újjáépítéséről szól – hangzott el a sajtótájékoztatón. „Részvét, szociális érzékenység, szeretet” – jellemezte a selmecbányai születésű, 1984-ben elhunyt, elfeledett írónő munkáit Turcsány Péter

Forrás: MTI