ArtFolio 2012 – Kötet a magyar képzőművészek nemzetközi vásárszerepléseiről

A magyar kortárs képzőművészek és galériák nemzetközi vásárokon való idei szerepléseit összegzi az ArtFolio-sorozat 2012-es kötete, amely válogatást mutat be a Műcsarnok Mi a magyar? című, rekordlátogatottságot hozó kiállításának anyagából is.

A FineArt Invest Kft. harmadik éve jelenteti meg az ArtFolio-sorozatot, amelyben immár 200-nál is több kortárs magyar képzőművész több mint ezer, külföldi vásárokon is megfordult munkája, valamint az azokat kiállító magyar galériák adatai találhatók – mondta el a kötet szerkesztője az ArtFolio 2012 keddi budapesti bemutatóján.

(MTI-fotó: Bruzák Noémi)

Giró-Szász Krisztina hozzátette: a 430 oldalas kiadvány nemcsak hozzáértő művészeti szakembereknek szól, hanem azoknak az érdeklődőknek is, akik eddig nem találtak kapcsolatot a kortárs művészethez.

Mint kiemelte, a könyv angol nyelven is megjelent, így külföldi kurátorok, intézményvezetők is lenyomatot kaphatnak a kortárs magyar szcénáról.

A könyv köszöntőjét jegyző L. Simon László kultúráért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy mostanában izgalmas viták zajlanak a közéletben arról, milyen feladatokat vállalhat a kortárs képzőművészet. Az ArtFolio 2012 nemzetközi térben helyezi el a magyar kortárs művészetet, azon a szűrőn keresztül, hogy mi van jelen a nemzetközi vásárokon, mi jut el a nemzetközi műkereskedelembe, másrészt megmutatja, mi az, ami kurrens, izgalmas, vitára ösztönző – méltatta a kiadványt.

L. Simon László a kötet érdemének nevezte, hogy bőséges válogatást közöl a Mi a magyar? című kiállítás anyagából. A Gulyás Gábor által rendezett tárlat érdekes kezdeményezés volt, amely nagyon sokat hozzátett a kortárs magyar képzőművészetről szóló diskurzushoz, ráadásul régen tapasztalt nagyságú közönséget is vonzott – tette hozzá.

Ledényi Attila, az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti igazgatója úgy vélte, már az fontos visszajelzés, hogy a könyv évről évre egyre vastagabb, hiszen ez a magyar képzőművészet növekvő befogadottságát jelzi a fontos nemzetközi vásárokon.

Az idei Art Market is azt mutatta, hogy nemcsak a nemzetközi kontextus lett gazdagabb, hanem a hazai kortárs képzőművészet is – szólt tapasztalatairól a szakember, aki figyelmeztetett: „meg kell tanulnunk elhinni magunknak is, hogy a kortárs magyar képzőművészet képes arra, hogy versenyképesen mutatkozzon be a nagy nemzetközi vásárokon”. Ledényi Attila példaként hozta Csákány István sikerét a 2012-es kasseli dOCUMENTA-n, hozzátéve: tavaly az Art Baselre, idén pedig a párizsi FIAC-ra és a londoni Frieze-re is kijutottak már magyar kiállítók.

L. Simon László párhuzamot vonva a magyar irodalom nemzetközi megismertetését célzó állami programokkal emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) hosszú évek óta támogatja a hazai galériák nemzetközi vásárokon való megjelenését is. Erre azonban komolyabb hangsúlyt kellene fektetni – vetette fel, hozzátéve: az NKA várhatóan 2014-től tud nagyobb forrást biztosítani a magyar képzőművészet külföldi jelenlétére.

„El kell azon gondolkoznunk, hogy üzleti szerepvállalással vagy egyéb módon az állam segítsen-e for-profit galériát külföldön” – szólt az egyik lehetséges kitörési pontról az államtitkár, hangsúlyozva: az állam támogathat profitorientált művészeti szervezeteket is, amennyiben azok értéket hoznak létre, és tevékenységük valamilyen módon az ország, a nemzeti kultúra érdekeit szolgálja.

Az ArtFolio 2012 keddtől megvásárolható a Műcsarnok, a Ludwig Múzeum és a Szépművészeti Múzeum shopjaiban, az Írók Boltjában, a Vince Kiadó üzleteiben és az Alexandra kiemelt könyvesboltjaiban.

Forrás: MTI