Hungarikont avatnak Garas Dezső emlékére

Hungarikon-avatást tartanak vasárnap Budapesten: az eseményen Makláry Lilla képzőművész Kell egy angyal! című alkotását leplezik le.

A műalkotással az egy éve elhunyt Garas Dezsőre emlékeznek.

Az újságíró, műgyűjtő az MTI-nek elmondta, hogy Garas Dezső december 9-én lenne 78 éves. Ebből az alkalomból avatják fel vasárnap a gyűjteményének új darabját, amely a színész emlékezetes alakításának egyik kellékét, Minarik Edeként viselt kalapját felhasználva készült. Hozzátette: Makláry Lilla alkotásának címe is – Kell egy angyal! – Sándor Pál Régi idők focija című 1973-ban készült filmjének szállóigévé vált mondatára – „Kell egy csapat!” – rímel.

A Hungarikon-gyűjtemény tulajdonosa elmondta: az új szobor egy szabász-próbababa – amelyre a művész nonfiguratív festményt alkotott -, egy angyal kalappal, szárnyakkal, a film végét idézve.

Az avatást a Hilton Budapest Icon termében tartják vasárnap, az esemény díszvendégei pedig a nemzet színészei lesznek. A teremben a gyűjtemény több darabja is látható, köztük a Papp László ökölvívó kesztyűjéből és a Jancsó Miklós filmrendező pipájából készült alkotás.

Kárpáti Tamás felidézte: a képzőművészeti alkotások alapját adó darabokat öncélúan kezdte el gyűjteni, köztük olyan tárgyakat, mint gróf Széchenyi István gyógyszerkeverő tálkája, Faludy György botja, Solti György karmesteri pálcája, Aba-Novák Vilmos pipája, Tolnay Klári jelmeze vagy Psota Irén charleston sapkája.

Mint mondta, pusztán praktikus, biztonsági okokból született a tárgyak kortárs alkotásokba ágyazásának ötlete. Hogy ezek a tárgyak a bizonytalan jövőben ne vesszenek el, megkérte képzőművész barátait, hogy készítsenek belőlük műalkotást. „Egy magánmitológia jópofa megzenésítéseként indult, időközben nemzeti ereklye-gyűjtemény lett belőle” – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy minden darabhoz eredet-igazolás is tartozik.

Elmondta, azóta is általában megpróbálja összehozni a különböző relikviákat azokkal a művészekkel, akikről úgy gondolja, hogy inspirációt érezhetnek az adott tárgy kapcsán az alkotásra.

Sokszor a véletlen segíti ezt a folyamatot – tette hozzá. Szólt arról, hogy a gyűjtemény első darabját Fehér László készítette Barcsay Jenő ecsetjéből, a legutóbbi darab pedig Jakatics-Szabó Vera munkája, amely a Pető Intézet alapítójának és módszerének állít emléket.

Az első kiállítás – az akkor még jóval kisebb gyűjteményből – 2009-ben volt a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a vándorkiállítást azóta számos helyen bemutatták itthon és külföldön.

Legutóbb a londoni olimpia alatt volt látható a gyűjtemény 24 darabja: 12 olimpiai bajnok és 12 világhírű magyar művész és tudós relikviáiból készült hungarikonokat mutattak be. Elmondta: a gyűjtemény 100. darabja jövőre születhet meg, akkor újra Budapesten mutatják be az alkotásokat.

Fotó forrás: Wikipédia
Forrás: MTI