125 éve jár – megmutatjuk

A kiállítás a 125 éves budapesti villamosközlekedést mutatja be a Közlekedési Múzeumban.

Az első villamos 1887. november 28-án, hétfőn délután fél háromkor indult el a Nyugati pályaudvar elől. A Nagykörúton közlekedő próbakocsi emlékét „egy pillanatfelvétellel szeretnénk feleleveníteni, ezért eredeti tárgyakkal, tablókkal és eddig nem látott fotókkal illusztrált, igen részletes villamostörténeti látnivalókat tárunk a látogatók elé” – mondta el az MTI-nek Merczi Miklós muzeológus, a kiállítás rendezője.

Két évvel később, 1889-ben már állandó villamosközlekedés volt a fővárosban. Az ezt reprezentáló, működő modell a kiállítás után a múzeum terepasztalán közlekedik – tette hozzá. A mostani bemutató szervesen kapcsolódik a Szabad a pálya című, a dualizmus technikatörténetét bemutató kiállításhoz – ismertette Merczi Miklós.

A tárlat egyik legérdekesebb látnivalója a Zipernowsky Károly által 1890-ben kifejlesztett egysínű, alsóvezetékes modell, amelyet a szűk, belvárosi utcákban történő közlekedésre szántak. A szerelvényt a Ganz gyárban készítették.

Mivel a működőképessé felújított jármű nagyon értékes, ezért csak alkalmanként, előre meghirdetett időpontokban lehet majd megtekinteni. Folyamatosan látható viszont a róla készült filmfelvétel – jegyezte meg a szakember.

MTI-fotó: Kovács Tamás
Forrás: MTI