A horvát kultúra hete Budapesten

Megkezdődött a horvát kultúra hete Budapesten. Az eseménysorozatot abból az alkalomból tartják, hogy a Magyarországon élő horvátság fővárosi székházában elkészült a kulturális rendezvényeknek helyet adó terem.

A multifunkciós termet hétfőn Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter adta át ünnepélyes keretek között. A tárcavezető horvát nyelven köszöntötte az egybegyűlteket – tájékoztatta a KIM sajtóirodája az MTI-t.

Színházi előadásokat, könyvbemutatókat, filmvetítéseket és más kulturális rendezvényeket tartanak a jövőben a Croatica Kht. székházában található multifunkciós teremben. A Croatica Kht. az Országos Horvát Önkormányzat és a Magyarországi Horvátok Szövetsége tulajdonában lévő nonprofit kulturális, információs és kiadói szervezet. A társaság jelenteti meg a magyarországi horvátok lapját, a Hrvtaski glasnikot, emellett üzemelteti a Radio Croatica internetes rádiót, de működtetnek nyelvstúdiót is.

A Nagymező utcai székházban található a Croatica Galéria, ahol a kulturális hét egyik eseményeként nyílik hétfő este kiállítás Sárkics György festőművész alkotásaiból – mondta el az MTI-nek Gohér Krisztina, a rádió szerkesztője. Hozzátette: a 2009-ben elhunyt művész munkái most először láthatóak Budapesten.

A kulturális hét keretében kedden a Magyarországi Horvátok Tudományos Intézetének tevékenységét mutatja be az érdeklődőknek Blazsetin István igazgató, szerdán könyvbemutatót tartanak a Croatica székházában. Csütörtökön Párbeszéd címmel rendeznek beszélgetést, amelyen részt vesz mások mellett Szászfalvi László miniszteri biztos, valamint Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Forrás: MTI