Meghalt Xantus János filmrendező

A Balázs Béla-díjas filmrendező 59 éves volt.

Az Eszkimó asszony fázik és a Rocktérítő című klasszikussá vált filmek rendezője súlyos betegségben hunyt el kedden. Temetéséről később intézkednek – közölte az MTI-vel a Magyar Filmművészek Szövetsége.

Xantus János 1953. november 7-én született Budapesten, 18 évesen már szereplője volt Gazdag Gyula Sípoló macskakő című filmjének. Makk Károly osztályában 1979-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti főiskolát és utána is a legendás rendező munkatársa maradt. Társrendezője volt az Egymásra nézve című filmnek.

Xantus János 1983-ban készítette el első nagyjátékfilmjét, az Eszkimó asszony fázik című alkotást, amelyben szerepet kapott az akkori alternatív zenei élet egyik fontos egyénisége, Méhes Marietta is. Az 1988-ban bemutatott Rocktérítő című film szintén az alternatív zenei világról szól. A film főszereplője Pajor Tamás, a Neurotic együttes énekese. Xantus János 1990 óta főleg kísérleti- és dokumentumfilmeket készített, 1992 óta volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára volt.

Xantus János munkásságát több díjjal is elismerték. Megkapta a tours-i fesztivál nagydíját (1980), a filmszemle elsőfilmes díját (1984), a belfort-i fesztivál két nagydíját (1984), a Figueira da Foz-i fesztivál díját (1984), 1988-ban pedig Balázs Béla-díjjal is kitüntették.

Forrás: MTI