Jankovics Marcell filmjét méltatja a The New York Times

A lap kritikusa a vasárnapi amerikai bemutató alkalmából írt Az ember tragédiája című monumentális animációs filmről.

Robert Ito szerint „ha valaki érdemes arra, hogy filmre vigye Magyarország legismertebb drámáját, akkor az Jankovics Marcell, az ország leghíresebb élő animációs filmese”.

A cikk kiemeli, hogy a tragédia mind a 15 színe más stílusban készült, a háromórás alkotásban egyik nagyszerű látványvilág követi a másikat. Számos valós történelmi szereplő és kulturális ikon bukkan fel, így látható Lenin, Sztálin, Hitler, valamint Mickey egértől Marilyn Monroe-n át a Beatlesig számos figura. A drámai látomás nem mentes a haláltól és öldökléstől – teszi hozzá a szerző. „Nem olyan film lesz, amelyet mindenki megnéz” – idézi a lap az alkotót.

A filmmel kapcsolatban a The New York Times-nak Orosz Márton, a Szépművészeti Múzeum fotó- és médiagyűjteményének kurátora azt mondta: „Monumentális, gigantikus opuszt teremtett Jankovics Marcell. Ez az a film, amelyre egész életén át készült”.

Robert Ito méltatja a rendező életművét, megemlíti a nagysikerű János vitéz, Fehérlófia, Sisyphus és a Küzdők című díjnyertes alkotásait, valamint elemzi a Tragédia keletkezésének példátlanul hosszú történetét, az alkotás anyagi forrásainak előteremtéséhez szükséges hatalmas munkát.

Idézi Paul Morton amerikai animátort, aki Fulbright-ösztöndíjjal tanult Budapesten 2008-ban: „Magyarországon az emberek úgy ismerik őt (Jankovics Marcellt), mint Walt Disneyt. Amikor elmondtam nekik, hogy mit csinálok itt, azonnal felkiáltottak: ó, beszélt már a nagyszerű Jankovics Marcellel?”.

Forrás: MTI