Október 23.: rendezvények a hosszú hétvégén

A nyílt parlament mellett a Terror Háza Múzeum, a Magyar Állami Operaház, fáklyás felvonulás és számos családi program várja a látogatókat.

A rendezvények már hétfőn megkezdődnek, hiszen 56 éve október 22-én fogadták el 16 pontjukat a műegyetemisták, és innen indult az a folyamat, amely egy nappal később a forradalmi eseményekben csúcsosodott ki – mondta a Kossuth Rádiónak a társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán kifejtette: igyekeznek korhűen bemutatni az eseményeket, de több újdonságra is számíthatnak az érdeklődők, mert az a cél, hogy minél több embert bevonjanak a megemlékezésekbe.

Hétfőn Hende Csaba mond beszédet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, innen fáklyás menet vonul a Kossuth térre. Kedden a zászlófelvonást követően egész nap a nyílt parlament mellett számos családi program is várja a látogatókat. A sorozat délután 16 órakor Orbán Viktor miniszterelnök beszédével zárul.

A Terror Háza Múzeum rendhagyó történelemórákkal csábítja a fiatalokat, a kiállított fotókon keresztül pedig bepillanthatnak az érdeklődők a forradalom kulisszatitkaiba is – közölte az államtitkár.

A múzeum az MTVA-val is együttműködik, a Kossuth Rádió épületében egy korabeli stúdiót rendeztek be, ez a kiállítás már látogatható, a Magyar Állami Operaház pedig főként ifjúsági programokkal készül az ünnepre, amelyek napközben 10 és 15 között látogathatók.

A Kossuth téren világzenei koncertekkel, az MTI archív anyagaiból válogatott, az ’56-os eseményeket megidéző képkiállítással és olvasóligettel várják az érdeklődőket, a rendezvényen fellép az Amatild zenekar, a Buda Folk Band, a Pénzügyőr Zenekar, Kiss Gergő és barátai.

Az Országház Díszlépcsőházát, a Kupolatermet, a Honvéd Koronaőrök által őrzött Szent Koronát és a Köztársasági Őrezred Parlamenti Díszőrségének óránkénti zenés őrségváltását 10 órától tekinthetik meg a látogatók. Az épületbe a XII-es kapun keresztül lehet belépni, a parlamenti sétára előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes.

A nyílt nap mellett az Országház munkatársai előre regisztrált csoportok számára idén is bemutatják a Ház azon részeit, ahol az 1956-os jelentősebb események zajlottak: a Bibó-szobát, az Í56-os rádió helyét a Házban, a Nagy Imre Termet és az ’56-os emléktáblát – olvasható a www.oktober23.kormany.hu oldalon.

Délután 17 órakor a Ghymes együttes lép színpadra ünnepi koncertjével. Mint azt Szarka Gyula, az együttes egyik alapítója csütörtökön az MTI-nek elmondta, az ünnepről és a megemlékezésről szóló dalokat játszanak. A műsor első dalaként az együttes új lemezén szereplő, az 1956-os eseményeket megidéző

Akkor is című dal szólal meg az MR Szimfonikusokkal és a zenekarral, az ünnepi beszédek után pedig a Kézfogás című dal hangzik el a zenekar, az MR Szimfonikusok és az MR Gyermekkórus előadásában. „Ez a dal az együttes himnuszává vált, az együvé tartozásról szól és hogy fontosak vagyunk egymásnak” – tette hozzá.

A zenekar nem szomorú koncerttel készül, hiszen azt vallják, hogy mindenből lehet erőt meríteni, a történtekből pedig mindig lehet tanulni. Így ez az ünnep is, „mely nagy példa előttünk”, előre visz. A koncert a Rege és a Tüzet viszek című dalokkal zárul, ez utóbbi címe is magáért beszél, hiszen „visszük tovább a tüzet, amelyet kaptunk” – hangsúlyozta Szarka Gyula.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem aulájában 10 órától Goda Krisztina Szabadság, szerelem, déltől Szilágyi Andor Mansfeld, 14 órától Gothár Péter Megáll az idő című filmeket vetítik. A Terror Háza Múzeum állandó és időszaki kiállításai ezen a napon.

A Misztrál együttes Megkopott harangszó című műsora 10 órakor várja a közönséget a nagyszínpadon, a Királyi lépcsőn a fúvós hangszerekkel ismerkedhetnek meg a kisebbek. A nézőtéri nagybüfében balett előadás látható 3 percben Jellinek György és Purszky Lilla előadásában, a 11 órakor kezdődő nagykoncerten részletek hallhatók Ludwig van Beethoven Fidelio, Erkel Ferenc Hunyadi László, Giuseppe Verdi Macbeth, Nabucco és Don Carlos című műveiből. A programokat operaismertetők, hangszervarázs óvodásoknak és kisiskolásoknak, valamint 13 órakor az Örvény című darab bemutatója színesíti.

Rendhagyó fotókiállítás látható a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeumban „1956 – Szabadnak lenni jó!” címmel november 10-ig. A kiállítás képanyagát az MTVA fotóarchívumából a Terror Háza Múzeum közreműködésével kiválasztott 56 darab fotó alkotja. A képekben megidézett eseménysorozat ezúttal a nemzet szabadságvágyára, a megtorlás előtti időszak remény- és örömteli pillanataira fókuszál.

Forrás: MTI