Két díjat is nyert Bergendy Péter A vizsga című filmje New Yorkban

Bergendy Péter A vizsga című filmjének két főszereplője, Hámori Gabriella és Kulka János kapta meg a New York-i Gotham Screen Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb női és férfi alakításért járó díjat.

A hatodszor megrendezett New York-i filmmustra eredményhirdetését vasárnap tartották. A fesztiválon a legjobb film díját a Csu Hsziao-ling rendezésében készült La Riziére című francia film kapta, a fesztivál honlapja szerint ez a produkció vitte el az operatőri díjat is.

Bergendy filmje nemzetközi közönség előtt először a júniusi Karlovy Vary-i filmfesztiválon mutatkozott be nagy sikerrel és azóta számos tekintélyes filmmustra műsorában szerepelt. A vizsgát Gotham Screen 2012 Nemzetközi Filmfesztivál mellett az október 11-én megnyílt Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál is beválogatta versenyprogramjába.

A chicagói filmmustra az Egyesült Államok legrégebbi filmfesztiválja, idén 48. alkalommal rendezik meg. A fesztiválon öt versenykategóriában láthatja a közönség a nemzetközi produkciókat, emellett hét versenyen kívüli szekcióban is tartanak vetítéseket.

Az Állítsátok meg Teréz anyut! című filmmel debütált Bergendy második játékfilmje, A vizsga az új rendezők mezőnyében szerepel, amelyben az első- és másodfilmes rendezők mutatkozhatnak be munkájukkal. A szekcióba 12 produkció került be, a győztes munka a fesztivál Arany Hugó-díját kapja.

Az október 25-én záruló chicagói fesztivál programjába 53 országból 120 egész estés játékfilmet válogattak be 1300 benevezett alkotás közül – olvasható a fesztivál honlapján (chicagofilmfestival.com).

Bergendy alkotása 1957 karácsonyán játszódik, amikor az államvédelem tisztjeinek vizsgát kell tenniük, hogy bizonyítsák az új rezsimhez fűződő hűségüket. A rendező a történelmi hátteret megidézve feszült pszichológiai drámát, lendületes thrillert forgatott.

A 90 perces alkotásban Hámori Gabriellán és Kulka Jánoson kívül Nagy Zsolt, Scherer Péter és Elek Ferenc is fontos szerepet játszik. A Tóth Zsolt által fényképezett film az Unio Film gyártásában készült, producere Bodzsár Iván volt.

MT-fotó: Kallos Bea

Forrás: MTI

,