A Sziget és a Balaton Sound is versenyben az Európa legjobb fesztiválja címért

A tavalyi siker után a Sziget ismét versenyben van az Európa legjobb nagyfesztiválja címért a European Festival Awards közönségszavazásán.

Idén a Heineken Balaton Soundra is lehet voksolni a közepes méretű fesztiválok kategóriájában.

Az összegzés idézi Gerendai Károlyt, a Sziget főszervezőjét, aki szerint a tavalyi győzelem rendkívül jókor jött a Sziget életében, hiszen „a gazdasági nehézségek és az ország megítélésével kapcsolatos problémák egyre nehezebb helyzetet eredményeztek”.

A főszervező úgy ítélte meg, hogy a legjobb nagy fesztiválnak odaítélt díj sokat jelentett abban, hogy a folyamatok megforduljanak, mint mondta, „varázsütésre érzékeltük a pozitív változásokat”. Gerendai Károly szerint nemcsak a látogatók figyeltek rájuk jobban, hanem ugrásszerűen megnőtt a nemzetközi fesztiválszakma érdeklődése, mintegy 30 fesztivál képviseletében jártak náluk, a visszajelzések szerint pedig nagy jót tett a fesztiválnak a strukturális és vizuális megújulás.

„Ha sikerül megismételni a tavalyi bravúrt, azzal – meggyőződésem – végképp sikerülne áttörni és lerombolni a falakat” – mondta a főszervező.

A Sziget a szavazáson 38 másik európai fesztivállal verseng, köztük olyanokkal, mint a szerbiai Exit, a németországi Hurricane, a dániai Roskilde, a belgiumi Rock Werchter, az írországi Oxegen. A Balaton Sound csaknem 80 másik közepes méretű fesztivállal, köztük a németországi Maydayjel és a szlovákiai Pohodával verseng.

Szavazni november 7-éig lehet, a voksoláson a közönség olyan kategóriákban adhatja még le szavazatát, mint a legjobb új fesztivál, a legjobb zárt térben megrendezett fesztivál, a legjobb előadói felhozatal, fő fellépő, újonc előadó vagy fesztiválhimnusz. A kategóriák legjobb tíz helyezettjét november 12-én hozzák nyilvánosságra. A végeredményre január elején, a hollandiai Groningenben rendezendő díjátadó gálán derül fény.

MTI-fotó: Nyikos Péter

Forrás: MTI