Kulturális bicajtúra Dankó Pista nyomában

A szegedi Megálló közösségi ház bicajos helyismereti túrasorozata folytatódik:
2017-es év 2. túra: Május 27. –  Szatymaz / Dankó Pista túra (kb. 40 km)

Környezetismereti tekeréseinket, helytörténeti morzsák, irodalmi szövegek és titkos zugok felfedezése színesíti. Benne idegenvezetés, helyismeret, érdekességek, sztorik, látnivalók, meg egy kis irodalom. Nem csak tüdődet – látókörödet is tágítja!

A túrára megfelelően karbantartott bicajokat várunk. Láthatósági mellény ajánlott. Ne felejts el innivalót és némi ételt hozni. A túrák könnyű kategóriások, előzetes rákészülés nem szükséges, kezdőknek is ajánlott. Az útvonal jórészt földúton vezet, kicsit rázós, ám csendes terepen. Ám ha a terep felázik, akkor Sándorfalva felé tekerünk a közúton.

Dankó Pista „egy veszett világot” adott vissza az országnak. Már életében irodalmi személyiséggé lett, akinek alakját írók és költők örökítették meg. Ady és Juhász Gyula versben örökítette meg, Móra, Tömörkény, Rákosi Viktor írásainak szereplőjévé vált. Gárdonyi József pedig Dankó életrajzát írta meg. Gárdonyi Gézát, 1888-ban még Pósa ismertette össze Dankó Pistával Szegeden. Gárdonyi és Dankó barátságát számos levél és közel 60 együtt szerzett nóta őrzi. Gárdonyi, aki Dankót „cigány Petőfi”-ként emlegette, így ír róla: „Bölcsődben a koldus fiát ringatták. Koporsódban, mint királyt kísérnek utolsó utadon.”

Találkozó: 8 óra 45 perckor – Megálló közösségi ház (Szeged, Budapesti krt. 23 – a tarjáni víztoronnyal szemben)

Indulás 9 órakor.
A túra min. 10 fővel indul el!

A túra ára 700 Ft/Fő
Családi 3 főre 1400 Ft
Családi 4 főre 2000 Ft
15-25 éves korosztálynak a túra ingyenes! (Ez esetben TAJ kártyát és személyigazolványt kell hoznod a helyszíni regisztrációhoz.)

Jelentkezéseteket erősítsétek meg egy e-mailes üzenetben vagy telefonon a rostas.viki@maszk.hu-s e-mail címen és 0630 697 2004-es telefonon.

Túravezető: Kémeri Attila / kultúrkubikos

A programon való részvételt középiskolások részére közösségi szolgálati munkaként a szervez le tudja igazolni.
(A program az EFOP-1.2.2 -15-2016-0018 számú projekt keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg)

Face esemény > https://www.facebook.com/events/543195806068988/