Szálinger Balázs – Horváth Illés: KÖZTÁRSASÁG / Budapesti bemutató

Szálinger Balázs: Köztársaság
2017.02.13-14. 20.00 óra
Trafó Kortárs Művészetek Háza
Budapesti bemutató

Hogyan lép valaki a zsarnokság útjára? Milyen motivációi vannak egy rettegett uralkodónak? És végül, milyen köztársaság lesz az övé? Ezekre a kérdésekre fókuszál Szálinger Balázs Köztársaság című drámája, amelyet Horváth Illés állított színpadra Sediánszky Nóra dramaturg segítségével, Gáspár Tibor, Takács Géza, Nagy Mari és Pál András főszereplésével. A produkciót – a tavalyi nagysikerű zsámbéki bemutató után – február 13-14-én  először mutatják be Budapesten, a Trafóban.

„Az előadás () iszonytató pontossággal kapja el azt a gátlástalan bírvágyat, ahogy a nagytehetségű Gaius Julius Caesar, a Római Köztársaság majdani első pontifex maximusa még fogságba esve sem inog meg – dehogy fél, sőt, ilyenkor érzi magát a helyzet magaslatán.” (Proics Lilla, revirzoronline.hu)

Az előadás alapjául szolgáló színdarab valós történelmi eseményből indul ki: a fiatal Julius Caesart kalózok ejtik fogságba, még mielőtt politikai pályára lépne. A fogságban töltött idő alatt komoly leckét kap életből és hatalomelméletből, amit később hidegen izzó bosszúvággyal fizet vissza. A Köztársaság szuggesztív költőiséggel jelenít meg globális problémákat, egy egyre fenyegetőbb krízishelyzetet, aztán pedig ebben a válságszituációban mutat meg több oldalról társadalmi viszonyrendszereket és a zsarnok emberi történetét. Azt, hogy hogyan sodorja el az ún. kisembert egy nagy volumenű történetformáló erő, milyen traumák és rajta kívül álló elemek határozzák meg életét. Hogyan kezd el mégis küzdeni, szeretni, végül pedig gyilkolni. 

„Még egy ilyen nagyformátumú gyilkosnak is az emberi motivációi érdekeltek. Mitől lesz az, ami, milyen döntéseket hoz meg, mi ambicionálja, vagy a kisember hogyan lép arra az útra, hogy tömeggyilkos legyen, hogyan fogadja el, sőt választja és szolgálja a zsarnokságot.” Horváth Illés, librarius.hu)

A produkciót eredetileg az elhagyatott, funkcióját vesztett katonai bázis egyik csarnokában mutatták be a Zsámbéki Színházi Bázison 2016 nyarán. Akkor Cseh Renátó látványtervező készítette a különleges díszletet, amit budapesti bemutatóra Cziegler Balázzsal szabnak át a Trafó fekete dobozára.

Szereplők
Hariszteász: GÁSPÁR Tibor
Gaius: TAKÁCS Géza
Arianész: PÁL András
Dadus: NAGY Mari
Miró: ÁGOSTON Péter
Marcus: GÉMES Antos
Sophia: HORGAS Ráhel
Cirrus: MÉSZÁROS András
Délea: LOVAS Emília
Tér: CSEH Renátó, CZIEGLER Balázs
Jelmez: GÁLVÖLGYI Anett,  MIOVÁC Márton
Smink, maszk: IPACS Szilvi
Fény: KEHI Richárd
Hang: KEREKES András
A rendező munkatársa: KARDOS Tünde
Dramaturg: SEDIÁNSZKY Nóra
Produkciós vezető: KRÉKITS Péter

Kritikák
http://www.revizoronline.com/hu/cikk/6277/szalinger-balazs-koztarsasag-zsambeki-szinhazi-bazis/
https://dunszt.sk/2016/08/26/felhaborodottan-premier-raketabazison/
http://www.artportal.hu/magazin/kortars/viziok-a-koztarsasagrol-egy-zsambeki-bunkerben
http://www.prae.hu/index.php?route=article/article&aid=9388
http://168ora.hu/jo-aki-rosszra-gondol/

Interjú Szálinger Balázzsal
http://kulturpart.blog.hu/2016/09/02/foldrajz_tortenelem_flora_es_fauna

Interjú Horváth Illéssel és Sediánszky Nórával
http://szinhaz.hu/2016/08/07/a_koztarsasag_zsambekon_villaminterju_sedianszky_noraval_es_horvath_illessel?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=google1&utm_campaign=blhshare