Art Market Budapest (2015. október 8-11.) – Nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár

Szerző: Ványi Viktória

A szervezők az október 8-11. között rendezett eseménysorozat helyszínén, a Millenárison tartották a sajtótájékoztatót, melyen bemutatták az idei, szám szerint az ötödik Art Market Budapest programját.

Részt vettek, Ledényi Attila az Art Market részéről, Káel Csaba a Művészetek Palotájának igazgatója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál társrendezvény oldaláról és Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes. Szalay a főváros támogatásának okai és módjai közül kiemelte, hogy ezen programok Budapestet kulturális desztinációvá teszik. A Capa-k, André Kertészek országában tisztelettel adózva a fotóművészetnek, stratégiai együttműködés keretében külön standot is állítanak majd a Millenárison, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterszakának hallgatói számára, akik budapesti témájú, ihletettségű munkáikkal mutatkoznak be.

Káel Csaba elmondta, hogy hogyan újult meg a CAFe Budapest az elmúlt két évben, amikor is első évben még csak az események dátumait hangolták össze az Art Markettel, majd idén már a tematikát is egyeztették.

Teret adnak a Nyugat-Balkán országainak, mint Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia művészetük reprezentálására a GUEST BALKAN elnevezésű vendégprogram keretében. Kiemelt kísérőprogram lesz az A38-as hajón megrendezendő Radikális művészeti gyakorlatok című tárlat Marinko Sudac gyűjteményéből.

A balti kortárs képzőművészet nemzetközi ismertsége viszonylag alacsony, mondta már Ledényi Attila. Az Art Marketen láthatjuk majd a BALTIC TRIANGLE kiállítási egységét is, a három balti ország Észtország, Lettország és Litvánia részvételével a 6 kiállítót közel 300 négyzetméteren tekinthetjük meg, miközben a CAFe Budapesten az idén 80 esztendős Arvo Pärt észt zeneszerző munkáiban gyönyörködhetünk.

Berlin városának döntése nyomán, Szöul, Isztambul és Miami után, idén Budapestre érkezik az ART FROM BERLIN művészeti programja, mely keretében öt berlini galéria hozza el anyagának egy részét hazánkba.

A Balkán, Baltikum és Berlin hívószavain túl két képzőművészeti forma is nagy hangsúlyt kap a vásár ideje alatt. Az ART PHOTO BUDAPEST fotóművészeti szekció a Millenáris D épületében kap helyet és a sCULTURE-t a szobrászat népszerűsítésének szentelik. Utóbbi díszvendége, Bernar Venet világhírű szobrász nem kisebb, mint nyolc tonnás szoborcsoportja is bemutatásra kerül, kurátor Gajzágó György.

Idén tízzel növekszik majd a kiállító országok száma, így 25 ország 500 feletti művészének több ezer alkotása lesz ingyenesen megtekinthető. Bemutatkozik többek között Japán, az Egyesült Arab Emirátusok és Oroszország is.

A BBraun vállalat jóvoltából a jövő műkedvelőire is gondoltak. Előzetes regisztráció alapján, napi négyszer indítanak tematikus foglakozásokat iskolás csoportok részére.

A részletes program az http://www.artmarketbudapest.hu/ címen olvasható.

, ,