Fiatal ötvös- és fotóművészek közös alkotásai kiállításon

Fiktív történetek címmel fotókra vetített ékszerekből és térben elhelyezett ötvösmunkákból látható szerdától kiállítás a FISE Galériában Budapesten.

A tárlaton a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója (FFS) alkotóinak és a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) ötvösművészeinek közös alkotásait mutatják be.

Somosi Zita művészettörténész, kurátor az MTI-nek elmondta, a kiállítással szeretnék elérni, hogy az ötvösművészet és a fotóművészet között vizuális párbeszéd alakuljon ki. A tárlat anyagának elkészítése műhelymunkaként indult, az alkotópárosok kiválasztottak egy közös témát, vagy egymás művészetét megismerve egy olyan installációt vagy alkotást hoztak létre, amelyben egymásra reflektálva a két műfajt más szemszögből mutatják be.

Kiállítják Kaulics Viola fotós és Kecskés Orsolya ötvös közös installációját. Kaulics Viola fát ábrázoló színes fotóját projektorral vetítik ki, a kép elé pedig Kecskés Orsi gömbformájú ékszereit lógatják be, így áll össze a közös alkotás.

Ív&Candie fotós a tőle megszokott színes, harsány képeiből lesz látható installáció Végh Sarolta színes karkötőivel. Szilágyi Erzsébet fülbevalójáról Krulik Ábel készített nagyméretű felvételeket. Réthey-Prikkel Tamás vetített képe elé Simon Viktória gyűrűit lógatják be.

Borsay Márti képei önmagukban is erősek, ezért ő egyedül szerepel a tárlaton. Fotósorozatán a bizonyos szögből lefotózott különböző használati tárgyak ékszerként jelennek meg. A művész évek óta foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy a kortárs ékszer tulajdonképpen műtárgy, amelyet csak a funkciója határoz meg.

A kortárs ékszerkészítés egyre inkább autonóm műfajjá válik, de Magyarországon ezt még nem nagyon ismerik el, hanem sokkal inkább alkalmazott műfajként tekintenek rá – jegyezte meg a kurátor.

Somosi Zita arról is beszélt, hogy a kiállítás tematikája igazodik az idei Fotóhónap témájához, a fikcióhoz és a realitáshoz.

A tárlat november 26-ig tart nyitva.

Forrás: MTI