Februári programok – Hegyvidék Galéria

A Hegyvidék Galéria szeretettel várja az érdeklődőket februári programjaira. 

Koszorús Rita és Dóra Ádám Overlaps / Átfedések című kiállításához kapcsolódóan, a Cziffra György Fesztivál keretében, lehetőség lesz részt venni egy zenés tárlatvezetésen, valamint szintén a tárlaton bemutatott művekre reflektálva, a gyerekek, családok számára művészetpedagógiai foglalkozást  is tartunk.

Elindulnak filmvetítéseink is, havonta egy alkalommal izgalmas, képzőművészettel foglalkozó, valamint  képzőművészek életét, munkásságát feldolgozó mozifilmeket lesz lehetőség megtekinteni a Hegyvidék Galéria kiállítóterében. Új, ötalkalmas előadás-sorozatunk pedig a nonverbális kommunikációt, a testnyelvi gesztusokat a művészet és a pszichológia szempontjából veszi sorra.

ARTmozi.galéria

Van Gogh az örökkévalóság kapujában (At Eternity’s Gate)

Ír-svájci-angol-francia-amerikai film, eredeti nyelven, magyar felirattal | 111 perc | 2018

Rendezte: Julian Schnabel

A kortársai által meg nem értett festő, Vincent van Gogh a nagyvárosi káoszból a romlatlan franciaországi vidékre költözik. Békére és inspirációra lel a drámaian gyönyörű tájban és a kisvárosban, ahol egyszerű emberek veszik körül. Környezetének színei, hangulata, a városkát körülölelő csodálatos dombok festészetére is nagy hatással vannak. Elvonultságában meglátogatja festőtársa, Gauguin is, és a két művész hónapokig együtt lakik és alkot. Van Gogh azonban egyre nehezebben küzd meg démonaival…

A filmből megismerhetjük a festő utolsó éveinek mindennapjait, a lassan eluralkodó lelki válságot és a zsenialitást, amely máig visszaköszön a jól ismert, halhatatlan festményeken. Willem Dafoe mélyen átérzett, szuggesztív játékával kiérdemelte a legjobb színésznek járó díjat a velencei filmfesztiválon, a filmet később Oscar-díjra is jelölték.

12 éven aluliaknak nem ajánlott!

Időpont: 2022. február 10. (csütörtök) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 600 Ft, Hegyvidék Kártyával 200 Ft

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a Hegyvidék Kártya felmutatása kötelező!

Maszk viselése kötelező!

Nézz a szemembe!

A Testbeszéd című interaktív művészeti – pszichológiai előadás-sorozat első része

A Testbeszéd című programsorozatban a nonverbális kommunikációt, a testnyelvi gesztusokat a művészet és a pszichológia szempontjából vesszük sorra (szemek, arc, kezek, lábak, test). Az első részben a legőszintébb testrészünket, a szemünket vizsgáljuk meg közelebbről. A szem a lélek tükre – tartja a mondás. Ha ez az állítás igaz, vajon tudjuk-e olvasni, illetve helyesen olvassuk-e a szemekből mások lelki állapotát és annak változásait? Hogyan ábrázolták a festészetben és a szobrászatban a szemben kifejeződő változásokat, érzéseket? Miért fontos a szemkontaktus, illetve mit jelent annak a  hiánya és mit mond a tekintet iránya?

Az előadásokon a közönség interaktív alkalmazások használatával szavazhat, illetve nyilváníthat véleményt. A teljes élményhez a hallgatóság tagjai részéről okostelefon használata szükséges.

Előadó: Katona Júlia Magdolna művészettörténész

Időpont: 2022. február 15. (kedd) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 600 Ft, Hegyvidék Kártyával 200 Ft

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a Hegyvidék Kártya felmutatása kötelező!

Maszk viselése kötelező!

Kép // Isa Genzken: Nofretete, 2014

(forrás: https://www.sleek-mag.com/article/isa-genzken-art-that-agitates-the-quotidian/)

Zenés tárlatvezetés Koszorús Rita és Dóra Ádám “Overlaps / Átfedések” című kiállításán

Cziffra György Fesztivál

Koszorús Rita és Dóra Ádám képzőművészek “Overlaps / Átfedések” című kiállításának kísérőrendezvényeként Kallós Judit, a Hegyvidék Galéria művészettörténésze tart tárlatvezetést a kiállító művészek részvételével és Oláh Vilmos gitárművész közreműködésével.

Az esemény a Cziffra100 és a Cziffra György Fesztivál rendezvénye a Hegyvidék Galériában, mellyel a kiállítás szervezői Cziffra György emléke, zenei tehetsége, kiváló improvizációs képessége előtt tisztelegnek.

Koszorús Rita és Dóra Ádám művészete több közös szálon kapcsolódik egymáshoz, miközben egymástól függetlenül alakítják stílusukat, amely egyedi megoldásokat, technikai megvalósításokat mutat. Mindkét művész alkotásai az ábrázolás és az absztrakció határán egyensúlyoznak, nem a valós látványt, hanem annak vízióját, a maguk vizuális világán keresztül átszűrt és feldolgozott „élményt” rögzítik a képalkotás során. A kompozíciók elsősorban építészeti és tájfestészeti elemekből épülnek fel, a természet motívumaiból, valamint strukturális mintákból, töredékekből hoznak létre izgalmas faktúrákat.

Az idő fogalma kulcsfontosságú mindkét művész alkotófolyamataiban. Saját koruk vizuális kultúrájára, jelenségeire reflektálnak, miközben az idő múlásának megállítása, valamint a nosztalgia témája foglalkoztatja őket, az utazások során rögzült emlékképek képzőművészeti eszközökkel történő megörökítése a céljuk. Tudatos képalkotók, de a választás lehetőségének fenntartása, illetve a véletlen alkotótársként való behívása különleges egyensúlyt hoznak létre a képeken, az ábrázolt elemek véletlenszerű és direkt összekapcsolása harmóniába kerül. Szabadon játszanak, kísérleteznek az egyes képi elemek, textúrák és rétegek összeillesztésével, összemosásával, egymásra helyezésével, ismétlésével. A vissza-visszatérő motívumok új kontextusba kerülve egy gazdag és tágan értelmezhető festői nyelvezetet eredményeznek.

Koszorús Rita a festészeti eszközök mellett a kollázs, a ragasztás technikáját alkalmazva hozza létre geometrikus absztrakt munkáit, elmozdulva a térbeliség felé, amely alkotások gondolati hátterében a dadaizmus áll. Dóra Ádám elsősorban festészeti kérdésekre keresi a választ, az absztrahált formák kidolgozatlansága, esetlegessége és a gesztusszerű ábrázolásmód a hangsúlyosabb; festőibb, oldottabb megoldások jellemzik művészetét.

A kiállított alkotások tudatosan, de mégis ihletetten felépített motívumvilága azt a fajta játékosságot, variációs művészetet, kreativitást idézhetik fel bennünk, amelyet Cziffra György zongorajátéka közben élhetünk át. Cziffra György művészet- és művészpártolói tevékenységéhez hasonlóan – amelyet a senlis-i Saint-Frambourg-kápolnában valósított meg – a MOMkult tagintézménye, a Hegyvidék Galéria is minden évben biztosít kiállítási lehetőséget olyan fiatal, pályájuk elején járó képzőművészek számára, országhatártól függetlenül, mint Koszorús Rita és Dóra Ádám.

Időpont: 2022. február 16. (szerda) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Kiemelt szponzor: MVM

A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

A zenés tárlatvezetésen való részvétel, valamint a kiállítás megtekintése regisztrációs jegy (200 Ft) megvásárlásával lehetséges. Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában.

A kiállítás megtekinthető 2022. február 26-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

Maszk viselése kötelező!

Családi alkotósarok

Átfedések

Kollázs, absztrakt – Játék a színekkel, textúrákkal

Februári családi napunk alkalmával Koszorús Rita és Dóra Ádám művein keresztül a gyerekek belekóstolhatnak a kollázstechnika világába. Sajátosan átértelmezve a művészek által közvetített idő, utazás, emlékek fogalmát, maguk is elkészíthetik saját absztrakt festményeiket. Előkerül az akvarell színpaletta, kísérletezünk az árnyalatokkal, papírt mártunk, szivacsokkal pamacsolunk, vágunk, ragasztunk. Természetesen a közös játék sem maradhat el: a varázsbőröndből érdekes tárgyakat húzunk elő és felébresztjük a bennük szunnyadó meséket.

Időpont: 2022. február 19. (szombat) 10:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Ajánlott korosztály: 3–10 évesek

A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékukat 2022. február 18-án, pénteken 14 óráig jelezzék az info@hegyvidekgaleria.hu e-mail címen vagy a +36 1 225-7160-as telefonszámon.

A jelenlegi szabályozások értelmében maszk viselése a rendezvény ideje alatt a 6 év feletti látogatók részére kötelező.

Kép // Koszorús Rita: Cut, honti felhők, 2020; akril, tus, vászon, 60 × 50  cm

Forrás: Hegyvidék Galéria