Amit ma megtehetsz

A mentális rekreációt az egészségvédelem és a betegségmegelőzés középpontjába állító Nézőpontváltó Egyesület, a rákellenes színházi staféta szervezője, 2020. novemberi kampányában a férfiegészség megőrzésére való figyelemfelhívást tűzi ki célul.

Mottójuk: Amit Movemberben megtehetsz, ne halogasd tovább!

A szakemberek tapasztalatai szerint negyvenéves kor felett minden férfinak érdemes évi rendszerességgel prosztatarák-szűrésre elmenni, mert az időben elvégzett vizsgálat életet menthet. Minél később derül ki a baj, annál kedvezőtlenebb és bizonytalanabb a kezelés kimenetele, a teljes gyógyulás pedig sokkal nehezebb. 

A szűrésre járó páciensek történetei is alátámasztják, hogy egy mai kisebb kellemetlenség az aktív és alkotó élet, az egészséges jövő záloga lehet.

Nagy Dániel Viktor színművész a 2020-as Nézőpontváltó Movember-kampány vendége, aki a rendszeres orvosi vizsgálatokon való részvételen kívül a lelki megújulásra, egészségvédelemre is nagy hangsúlyt fordít.

A villamosságot (is) felfedező Benjamin Franklin* megosztotta a világgal sikerének titkát: Amit ma megtehetsz, sose halaszd holnapra!

Azt hihetnénk, sokan megfogadják a világhírű tudós bölcs szavait, de ez messze nem így van. Érdekes kérdés, hogy a legtöbben miért halogatják annyira a fontos dolgokat, de ha tippelni kéne, azt mondanám, a félelem az oka. Félelem a kudarctól, a fájdalomtól, a visszautasítástól. Vagy néha pusztán a döntéshozataltól. Mert, mi van, ha tévedünk? Mi van, ha helyrehozhatatlan hibát vétünk?

Ezzel a patópálsággal azonban csak annyit érünk el, hogy a ma lehetőségeit besöpörjük a holnap szőnyege alá, amíg ez visszafordíthatatlan esemény rá nem döbbent arra, ez így nem mehet tovább!

És akkor fogjuk fel végre, mire is figyelmeztetett Franklin. Hogy jobb tudni a legrosszabb bármit, mint a bizonytalanságból eredő rettegésben élni.

Hogy jobb a lehetséges baj cselekvő megelőzése, mint annak félelemből fakadó végzetes elodázása.

Franklin elhíresült mondata egyébként pontosan idézve így hangzik: „Egy mai tett felér két holnapival, amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra.”

Részéről ez nem holmi üres fecsegés volt, hanem aktív, mindennapi életfilozófia, így lett a világ egyik legsokoldalúbb, legnagyobb becsben tartott tudósa és alkotója.

* ~ amerikai diplomata, feltaláló, író, polgári demokrata politikus, természettudós, filozófus, nyomdász, az első név szerint ismert amerikai sakkozó

… és járj rendszeresen színházba, persze a megfelelő elővigyázatosság-triumvir mellett: maszkviselés, megkövetelt távolságtartás, kézfertőtlenítés!

Plakátterv: Csóka Ernő

Forrás: Nézőpontváltó Egyesület