Átadták Az Év Múzeuma 2024 díjakat!

Fotó: Schumy Csaba

Több év után, a hagyományhoz visszatérve a Pulszky Társaság az újra megrendezett Múzeumok Majálisa megnyitó ünnepségén adta át Az Év Múzeuma 2024 pályázaton részt vett intézmények elismeréseit: az okleveleket, a szakmai szervezetek díjait, valamit két kategóriában Az Év Múzeuma címet. A „nagy múzeum” kategóriában a miskolci Herman Ottó Múzeum, a ”kis múzeum” kategóriában a Soproni Múzeum nyerte el Az Év Múzeuma 2024 díjat 2024. május 25-én. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a solymári Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Kiskun Múzeuma vehette át.

AZ ÉV MÚZEUMA díjat a Pulszky Társaság 1996-ban alapította, célja az elmúlt évben jelentős eredményeket felmutató muzeális intézmények díjazása. Az elismerésre az az intézmény számíthat, amelyik sikereit stratégiai alapú fejlesztéseknek köszönheti és a múzeumi tevékenység valamennyi területén – épületei komplex fejlesztésével, a gyűjteményezéstől a gyűjteményei feldolgozásán és közreadásán, tudományos munkáján túl a közönségkapcsolataival, ismeretátadási tevékenységével, a közösségekkel kialakított kapcsolatai erősítésével – kiegyensúlyozott fejlődést ért el, és egy vagy több területen a csúcsra jutott.

A zsűri tagjai dr. Bereczki Ibolya, dr. Mészáros Balázs, dr. Vicze Magdolna, dr. Ringer István, Kónya Béla, dr. Heilauf Zsuzsanna, Cselovszki Zoltán és dr. Végh Katalin voltak.

A díjakat Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkársága közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, dr. Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóhelyettese, dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője, dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke adta át.

Az Év Múzeuma elismerésre a tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetett saját elhatározásból, vagy a jelölő grémium által javasolt jelölés alapján pályázni. Összesen 6 intézmény felelt meg a pályázók közül azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján viselhetik „Az Év Múzeuma 2024 jelöltje” kitüntető címet. Róluk itt olvashatunk részletesen: https://magyarmuzeumok.hu/cikk/hatan-versengnek-az-ev-muzeuma-2024-cimert  

A „nagy múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2024 elismerést a Herman Ottó Múzeum érdemelte ki a múzeum infrastrukturális, szervezeti és munkaszervezési megújításáért, szolgáltatásainak fejlesztéséért, a magas színvonalú muzeológiai és tudományos munkáért és közösségi programjaiért. https://magyarmuzeumok.hu/cikk/az-ev-muzeuma-2024-dij-eselyese-a-herman-otto-muzeum

A „kis múzeumok” kategóriájában Az Év Múzeuma 2024 elismerést a Soproni Múzeum vihette haza, a múzeumi működés valamennyi területét érintő, koncepciózus megújulásért, a példaértékű belső közösségfejlesztésért, valamint a régió turisztikai vonzerejének növeléséért. https://magyarmuzeumok.hu/cikk/az-ev-muzeuma-2024-dij-eselyese-a-soproni-muzeum

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Kiskun Múzeuma nyerte megújult kiállításaiért és különösen a digitális technológiák kiállítási felhasználásában elért eredményeiért. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény kapta a solymári identitás és kultúra megismertetésében és megőrzésében elért eredményeiért, a régió turisztikai vonzerejének növeléséért.

Az Év Múzeuma 2024 jelöltje oklevelet kapott a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum a kiskőrösi hagyományok, a Petőfi-kultusz és a szlovák nemzetiségi örökség ápolása és bemutatása terén elért kiváló eredményeiért, a Laczkó Dezső Múzeum infrastrukturális megújulásáért és korszerű múzeumi kiállítási tartalmaiért.

Gratulálunk a díjazottaknak! ! A jelöltekről és a díjazottakról itt találhatnak részletes leírást és képeket: https://magyarmuzeumok.hu/cikkek/az-ev-muzeuma