Elindult a nevezés a Friss Hús Pitchfórumára

Március 1-ig lehet nevezni az egyetlen hazai rövidfilmes pitchfórumra, a 10. Friss Hús Pitchre.

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál az évek során a magyar film megkerülhetetlen eseményévé vált. A rendezvény egyik fontos eleme évek óta a rövidfilmes pitchfórum, melyre a szervezők idén március 1-ig várják a nevezéseket.

A Friss Hús idén 10. alkalommal rendezi meg az egyetlen hazai rövidfilmes pitchfórumot. Az esemény célja, hogy lehetőséget teremtsen tehetséges alkotóknak előkészületben lévő projektjeik, filmötleteik prezentálására. A beérkezett pályázatok közül tíz projektet mutathatnak be az alkotók (rendezők / forgatókönyvírók / producerek). A pénzdíjazással járó legjobb filmterv a fiatalon elhunyt producer emlékének szentelt Lovas Nándor-díjat kapja. Mindemellett a zsűri és a Friss Hús szervezői szakmai támogatásban és egyéb díjazásban részesíthetik a legígéretesebb filmterveket.

A Friss Hús pitchfórumán megmérettetett filmtervek számos sikert értek el a bemutatkozásuk óta: az elmúlt tíz évben prezentált filmtervek közel fele készült el; a megvalósult filmek több száz fesztiválon vettek részt és számos díjat nyertek.  

A korábban itt pitchelt filmek közül a legutóbbi sikertörténet a 27 Buda Flóra Anna rendezésében, ami azóta Arany Pálmát nyert Cannes-ban és a 96. Oscar-díj rövidített listájára is felkerült.Két további itt pitchelt film Hegyi Olivér: A szív kertje és Turai Balázs: Amok című filmje  szintén kvalifikálta magát egy-egy fesztiváldíjjal az Oscarra. 

Gyimesi Anna 2019-ben pitchelte az Affrikátát, majd 2023-ban elvitte a Friss Hús legjobb élőszereplős film díját és több A-kategóriás fesztiválon is szerepelt. Tavalyi nyertesünk, Bárány Dániel: Toxik című animációja nemrégiben a Nemzeti Filmintézet gyártás-előkészítési támogatásában részesült, míg a 2022-es nyertes filmtervet (Dezső Bálint: Marcival minden rendben) épp a napokban pitchelik az alkotók a Clermont-Ferrand-i Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Euro Connection pitchfórumán.

A Friss Hús 10. Pitchfórumára a nevezési felhívás és a nevezési űrlap az alábbi linken keresztül érhető el:

https://frisshusbudapest.com/fesztival/pitchforum