László Ágnes újságíró vendége BÁRÁNDY PÉTER

Erről még nem beszéltem senkinek

Időpont: 2023. december 6. 17.00 óra

Helyszín: A MÚOSZ-székház Táncsics-Rát terme (1064 Budapest, Vörösmarty u. 47/a)

Bárándy Péter. Ügyvéd, a Medgyessy-kormányban igazságügyi miniszter. A családjában több száz évre visszamenőleg a fiúk jogászok vagy orvosok lettek. Ezt a hagyományt a gyermekei is továbbviszik. Ő a büntetőjogra specializálódott. A politikával 1989-ben, az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalásaikor került kapcsolatba, majd 1992-ben egyik alapítója volt a Vállalkozók Pártjának, amely végül nem kerül be a Parlamentbe. A jogállamiság, az alapjogok tiszteletben tartása a vesszőparipája.

Egy korábbi interjúban azt mondta: „Valószínűleg a 2002-es vereség okozta sebek nyalogatása vezette el oda a Fideszt, illetve Orbán Viktort – mert ez nem egy párt, hanem egy személy és az őt kiszolgáló szolgahad –, hogy a hatalom kizárólagos birtoklásának pozícióját megépítse.” Szerinte jelenleg három rendkívüli jogállapot szabályozza az országot, és a hatalomgyakorlásnak nincsenek korlátai, ellensúlyai. És a demokrácia visszaépítésének is három gátja van: a jelenlegi Alkotmány, a kétharmados törvények és az ellensúlyt biztosító intézmények vezetői.

Hogy pontosan mit ért ez alatt, a beszélgetésen kiderül. 2021-ben az egyik társszerzője volt a Demokráciát és jogállami alkotmányosságot! című vitairatnak, amely útmutatást adott a 2022-es választásra való felkészüléshez az ellenzéknek. Megkérdezem majd, hogy szerinte mi vezetett a kudarchoz, miként éli meg, hogy a jelenlegi rendszer a megalkuvást honorálja, és még sok minden mást is.

A rendezvény, amelyet rögzítünk, ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni itt lehet.

https://muosz.hu/…/laszlo-agnes-ujsagiro-vendege…/

Forrás: MÚOSZ