Kezdetét vette a Nincstelen próbafolyamata

Fotókredit: Gáll Anna Nikoletta

2023-ban lenne hatvanéves Debrecen valaha volt egyik legnagyobb írója és költője, Borbély Szilárd. A 2024-es év azonban nem a születéséről, hanem a tíz éve bekövetkezett haláláról szól. E kettős évfordulóra — mintegy emléket állítva — készít a Csokonai Nemzeti Színházban Botos Bálint a szerző első és egyetlen regényéből, a Nincstelenekből színpadi adaptációt, amelynek szombaton tartottuk az olvasópróbáját.

A 2013-ban íródott regény atmoszférájához hűen a most készülő előadásban is elsősorban a szabadság hiányának és kétségbeesett keresésének lehetünk majd tanúi. Egy olyan faluban, amely fél, de biztonságot is ad, amely emlékszik, de könnyen felejt. Egyszerre reális és meseszerű, reménytelen és reményteljes, kegyetlen és érzékeny.

Borbély Szilárd egy alföldi kis falu nagyon is földhözragadt valóságát írta meg egy nehéz sorsú család történetén keresztül, feltárva egy sokrétegű, összetett világot is: a falu alatt áramló titokzatos folyókat és talán egész Kelet-Európa elfeledett, nélkülöző, küszködő szegényeit. Megszokhatatlant és teljesen megszokottat, egyszerre banális, mégis rendkívüli világot ötvöz Borbély. Otthont teremt. Ismerős, nehéz otthont. És ez köszön vissza a színpadról is.   

A különleges hangulatú előadásban színpadra lép Mészáros Ibolya, Hajdu Imelda, Pál Hunor, Tokai Andrea, Komlódy Márk, Szász Gabriella, Papp István, Dánielfy Zsolt és Garay Nagy Tamás. A díszletet Gólicza Előd, a jelmezeket Bajkó Blanka Alíz tervezi, a zenéért Bakk László Dávid felel.

A premierre január 12-én a Kóti Árpád Teremben kerül sor.