A legendás Tabán új megközelítésben Zilahi Nono, kolozsvári képzőművész jóvoltából

-csj-

A Tabán a világ közepe című könyv sikere, s a „Tabán-sztorik Szabó Zoltán Attilával” előadás-sorozat (Jókai Anna Szalon, újabban: Virág Benedek Ház) töretlen népszerűsége inspirálta Zilahi Nono, Kolozsvárban élő képzőművészt, hogy megalkosson két, a Tabán, avagy a Rácváros múltját, a városrész különleges miliőjét bemutató képet, melyet elsőként – néhány napja – a Nyugat Plusz (Extra) 2023. évi kiadványa közölt.

Zilahi Nono: Tabáni anziksz I.

A Nyugat Plusz legújabb, antológia-jellegű, 80 oldalas kiadványában látható Zilahi Nono a Tabán misztériumát, egyúttal a Tabán (Rácváros) és a múltbéli Kolozsvár egyfajta hasonlatosságát, finom „rezdüléseit” is megmutató, Krúdy Gyula mesebirodalmát, a legendás Mélypince kocsma világát láttató két alkotása.

A műveket a tervek szerint 2023. november 15-én a Talány Akusztik nagykoncertjén az Óbudai Társaskörben is „kiállítják”, pontosabban: elhelyezik a színpadtérben. (Korábban ily módon Miske Emő, festőművész remekeit vitte színre a Zöld Csaba vezette irodalmi zenekar.)   

Zilahi Nono: Tabáni anziksz II.

Zilahi Nono, grafikusművész a londoni Drawing Academyt 2019-ben Diploma of Excellence-el végezte, a Klikk Art Centrum Egyesület alapító tagja, elnöke. A kolozsvári Bánffy Palotakoncert arculattervezője. Az Erdélyi Naplónak elmondta: „az új művészgeneráció sarjaként tisztelem és nagyra értékelem elődeim munkásságát. Grafikusművészként vallom, egy sikerült alkotás elkészítéséhez több tényezőt szükséges figyelembe venni: a téma és a különböző technikák közötti összhangot, a téma kifejező megjelenítését. De igazán jelentős szereppel a képi összhatás bír.”

,