GROSS Arnold: Varázslatos utazás

GROSS Arnold (1929-2015) grafikusművész „Varázslatos utazás” című kiállítása november 5-ig látható a Budai Várban található, idén 70 éves KOLLER GALÉRIÁBAN.

Gross Arnold: A kék álmok városa

A Nemzet Művésze és Kossuth-díjjal is kitüntetett mester legújabb kamara tárlatának egy kivételes helyszín, a budavári Koller Galéria ad helyet. A reneszánsz stílusú szoborkerttel is rendelkező magángaléria hazánk legrégebben működő privát kiállítótere, amely idén ünnepli alapításának 70. évfordulóját.

A három emeletnyi kiállítótérrel rendelkező lenyűgöző helyszín a műkedvelők, műgyűjtők paradicsoma, maga a nyugalom szigete, ahonnan pompás panoráma is nyílik Budapest városára. Szoborkertje, tereinek enteriőrje éppen olyan harmonikus és különleges, mint Gross Arnold kiállított grafikái. A kamaratárlat alkotásain emberek, épületek, állatok, arcok töltik be kompozíciókat. A mesés elemek elengedhetetlen alkotórészei a színezett, finoman kidolgozott rézkarcoknak, melyeken Gross szinte talpalatnyi helyet nem hagy üresen. Tündéri világot teremt, ahol a fantasztikum is természetes, és bármi lehetséges. 

Akik szépre, derűre vágynak, ebben a világban merülhetnek el a Gross Arnold műveinek szentelt kiállításon, amelynek megvásárolható darabjai ezernyi meglepetést, humort tartogatnak.   

Gross Arnold az erdélyi Tordáról (szülővárosából) került Budapestre. Előbb az Iparművészeti, majd a Képzőművészeti Főiskolán tanult, kiváló mesterek: Hincz Gyula, Kádár György, Koffán Károly kezei alatt. Már korai akvarelljeiről is kitűnt, hogy tehetséges, széles körű elismertséget mégis részletgazdag rézkarcaival szerzett. Finom vonalvezetésű, páratlan szimbolikájú képeivel olyan álomvilágot teremtett, melyben csakis örömnek, játéknak van helye. Gross Arnold  a hétköznapokban is szeretett játszani,  „örök gyerek” volt, aki sosem akart felnőni.

Ars poeticája szerint: „Annyi baj, gond, bánat és szörnyűség vesz körül minket a világban, hogy azt nem szabad még a művészetbe is beengedni”.

További információ: www.kollergaleria.hu

Forrás: Koller Galéria