„A választás véglegessége” – Varrat című dokumentumfilm a mozikban

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Számomra a tetoválás végletes. Egyfajta állandóságot takar, már-már rugalmatlan, azáltal örökre szól. Lehet azért, mert a nyolcvanas években telt gyerekkorom falusi közegében a „Marik” és „Erzsik” világában már-már groteszk volt Julit ölelgetni a felirat tulajdonosának. (Jelzem hiszek a szerelemben, a választásban. Azt hiszem gyógyíthatatlan monogám vagyok.) És most, hogy ezt így önmagamban levezettem értettem meg, a tetoválás lehetne maga a választás véglegessége.

De jól választani nem mindenki tud. A legtöbbünk aztán egy egész életen át cipeli a megalapozatlan és rossz döntéseit. Mint egy nem megfelelő ismerettel kiválasztott és igényességgel felvarrt tetoválást.
Kempf Márta Anna rendezése nem ennyire személyes, bár mind a tetoválás alkotója és viselője szempontjából egyedi eseteken keresztül építi fel egész estés, Varrat című dokumentumfilm rendezésében a magyar tetoválás történetét.

A film különböző szakterületi szakértők (pszichológus, kutató stb.) és érintettek egyéni interjúin keresztül követi végig, hogy a tetoválás miképp jutott el az önálló művészeti ágig. Ehhez a rendszerváltozás idejében kultikussá vált filmeket és zeneszámokat is megidéz oly módon, hogy azok tökéletesen illeszkednek az elkészült alkotás teremtette különleges atmoszférába. A filmben megszólaló, nemzetközileg is ismert magyar tetoválóművészek jóvoltából maga a tevékenység végzésének története is alátámasztja az önálló művészeti ág születését. A magyar tetováláskultúra úttörőiként számon tartott művészek ugyanis – olykor szó szerint is – beavatnak minket saját hozzáállásuk által, a kézügyességen túlmutató tetoválás alkotási folyamatába. A Varrat című magyar dokumentumfilm egyszerre ad átfogó képet egy szakmáról, és a tetoválás egyedi világáról.

A 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs dokumentumfilmes versenyprogramjában debütáló, a Vertigo Média gyártásában készült alkotás szeptember közepétől elérhető a nagyközönség számára is a mozikban. A Kárpáti György és Berta Balázs producerkedésével elkészülő filmmel a Vertigo Média a magyar audiovizuális kultúra feldolgozásában vállalt küldetését folytatja oly módon, hogy bizonyos szubkultúrák is érintetnek. Milyen érdekes, hogy lassan a viselt tetoválások gyakorisága pont az, amiért a többségi társadalomtól nem eltérő, hanem mainstream viszonylatba emelte azt. Természetesen ez a megállapításom semmit nem von le a Varrat, mint alkotás értékéből. Bár az egészestés dokumentumfilm hatására sem fogok magamra varratni, ám az információt bőven magában hordó, közel száz perces élmény ugyanolyan maradandó számomra, mint amiről szól.

Fotók forrása: Vertio Média

,