Perspektíva – Czigány Enikő egyéni kiállítása

Czigány Enikő Perspektíva című kiállítása új teret, ritkán látott nézőpontot nyit ki bennünk. Segít átlépni komfortzónánkat, és lehetőséget ad arra, hogy új rendszerben, dimenzióban értelmezzük a természetbe ágyazott környezetünket – és abban saját magunkat. A kiállítás anyagát digitális légifelvételek és a ma már mindennap használatos műholdas navigációs rendszerek képi világa inspirálta.

A tárlat szeptember 15 – október 6. között a Deák Palotában (1052 Budapest, Deák Ferenc utca 15.) tekinthető meg, a kiállítás nyilvános megnyitója szeptember 14-én, 17 órakor kezdődik.

Alkotó: Czigány Enikő Cím: Jelek 23-25 Méret: 23*30 cm Technika: papír, kínai tus

A minket körülvevő világot elsősorban belülről, a táj részeként érzékeljük, alakítjuk. A technológia fejlődésének köszönhetően azonban új nézőpontot kaptunk, a madártávlatot. Madártávlatból szemlélni a világot lehetőséget nyújt egy nagyobb perspektívára, amelyben rendszereket, absztrakt formákat, egy hatalmas, élő organizmust fedezhetünk fel. „Pályám kezdetétől lenyűgözött a geometrikus formák és az organikus táj csodálatra méltó összhangja. A Föld komplexitása sajátos és egyetemes; az évszakok változásával pedig mindig megújul, így a felszántott, parlagon hagyott, szárba szökő vagy éppen termést hozó földszakaszok ritmikus hullámzása kimeríthetetlen inspiráció forrásává lettek számomra” – mondta el Czigány Enikő.

A kiállítás különlegessége, hogy a grafikák és merített papír „reliefek” mellé helyezett QR kódok beolvasása láthatóvá teszi az adott képet ihlető magyarországi tájrészlet műholdas felvételét, ami egyben navigálja a látogatót az absztrakt geometrikus művek mögött meghúzódó gondolatok megismeréséhez és megértéséhez.

Alkotó: Czigány Enikő Cím: Jelek 23-06 Méret: 15*21 cm Technika: papír relief 

 „A természet és az emberi tevékenység által alakított táj távlati szemszögből új formákat ölt, amelyekkel a kreatív elménk tovább játszhat és újabb világokat, értelmezéseket nyithat meg. Czigány Enikő munkáiban egyre tovább és tovább csupaszítja, egyszerűsíti a képi esztétikai megfogalmazását a valóságnak, teret adva a játékra a befogadó értelmezésében” – tette hozzá Boros Lilla, a kiállítás kurátora.

További Információk a művészről:

Czigány Enikő tizenévesen először a Ferenczi István, majd a Dési-Huber István Képzőművész körben tanult rajzolni. Érettségi után a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola rajz-matematika szakát végezte el, majd Zebegényben, a Dániel Kornél vezette művészeti “szabad iskolában” tanult. Diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetem Rendkívüli tagozatán szerezte Vecsey Csaba osztályában. Ezután 15 évig a Pannónia Filmstúdióban dolgozott, a magyar animáció fénykorában sok fantasztikus produkcióban közreműködött.

Vizuálisan mindig is foglalkoztatta táj és annak geometrikus elemeinek együtthatása, emellett személyes élmények, régi és újabb korok művészete, az épített környezet és a zene különböző műfajai is kimeríthetetlen energia- és inspiráció forrást jelentenek számára.

https://www.works.io/eniko-czigany

https://www.instagram.com/enikoczigany/

http://www.artnesz.hu/beszelgetesek/czigany-eniko/