Szerelmes Shakespeare-rel indul az évad Szegeden

Fotók: © Kuklis István

A Szerelmes Shakespeare mai olvasópróbájával elindult a Szegedi Nemzeti Színház 2023/24-es évada. A népszerű romantikus vígjátékot Horváth Illés rendezésében október 6-tól a Nagyszínházban láthatja a szegedi közönség.

Horváth Illés, rendező

Augusztus 20-án ért véget a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada, a kollégák egy része jelenleg is a bontási munkálatokban vesz részt, de ezzel párhuzamosan indul a 140 éves Szegedi Nemzeti Színházban az első próbafolyamat – kezdte az olvasópróbát Barnák László főigazgató. A munka itt tényleg nem áll meg, a csapat mégis teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy felhőtlen kikapcsolódás várja a nézőket. Az új évad ráadásul nem pusztán a jubileumi évforduló miatt különleges, hanem azért is, mert Shakespeare foglalja keretbe: a Szerelmes Shakespeare-rel indul és a Vízkereszt, vagy amit akartok című klasszikussal zárul.

Horváth Illés rendező 15 év után, nagy örömmel tért vissza Szegedre. Sokszereplős, nagyszabású produkció készül a vezetésével, számos alkotó közreműködésével, köztük vívás- és kaszakadőrszakértővel, tehát igazán látványos előadásra számíthat a közönség, amelyet a rendező jóslata szerint szeretni fognak.

Károlyi Krisztián, Krausz Gergő, Menczel Andrea, Poroszlay Kristóf, Kárász Zénó

A darabot nem modernizálta, korhű látvánnyal elevenedik meg a Nagyszínház színpadán, csupán a zenében fedezhetnek majd fel „rafináltságokat” a nézők, illetve a mai hatás kedvéért a jelmezekbe friss színeket csempésztek a tervezők, hogy minél látványosabbak legyenek.

Ez egy szép, romantikus történet vígjátéki elemekkel tarkítva, szellemes helyzetkomikumokkal, de mellette szól a máról, a színházról és a színház időnként igen nehéz helyzetéről – fogalmazott a rendező, aki szerint fontos, hogy egy előadásnak legyen olyan tartalma, közlendője, ami túlmutat a szórakoztatáson, nem rátelepedve a produkcióra.

Részletek: www.szinhaz.szeged.hu/bemutatok/szerelmes-shakespeare

Rétfalvi Tamás, Fekete Gizi