Augusztus 20-án ünnepel a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, átadják az idei MKVM-emlékérmet

Az MKVM-emlékérmet olyan személyek (a múzeum korábbi munkatársai, szakmabeli-, illetve tudományos szakemberek, partnerek) kaphatják meg, akik kiemelkedő jelentőségű, több éven át átívelő tevékenységet folytattak az intézményért. A díjat a múzeum mindenkori munkatársai ítélik oda a kitüntetetteknek. A díj alapjául szolgáló, eredeti érmet 1970-ben a múzeum alapítói, illetve az alapítási tevékenységben részt vevő fontos személyek kapták meg. Az érmet Győry Miklós grafikus tervezte, Halász Antal öntötte; a Musaeum Artis Hospites Excipiendi In Hungaria (Magyar Vendéglátóipari Múzeum) latin felirat, valamint az idegenforgalom és a vendéglátás jelképei díszítik. Az MKVM-emlékérmet 2020 óta, minden év augusztus 20-án, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum alapításának évfordulóján, a múzeum születésnapi rendezvényén osztják ki.

Saly Noémi © Szász Marcell, Óbudai Anziksz

Az idei díjazott Saly Noémi irodalom- és Budapest-történész, helytörténeti írások szerzője, rádió- és tévéműsorok gyakori és népszerű szereplője, a Nagy Budapest Törzsasztal egyik alapítója.

2005 és 2020 között a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum muzeológusa, számos nagysikerű állandó, időszaki és utazó kiállítás kurátora, múzeumi kötet szerzője, szerkesztője. A fekete leves – a kávéfőzés története című tárlata 2010 és 2014 között Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely, Szatmárnémeti, majd Keszthely, Győr és Debrecen városokba utazott, Szerzetesek asztalánál című kiállítását 2016-2019 között Majkon, Pásztón, Tihanyban, majd Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, végül Marosvásárhelyen tekinthette meg a közönség.

2013 és 2016 között a Krúdy karján… és a Szindbád-szalon irodalmi programok háziasszonya volt a múzeum Kultea színpadán. Neve a múzeumi világban is összeforrott Krúdyval, a vendéglők és a kávéházak világával.

Saly Noémi 2020-as nyugdíjazása óta is visszatérő vendég az intézményben, szakértője, lektora kiadványoknak és kiállításoknak, 2022-ben társkurátora volt a Jó lesz a bólesz. Zsidó étkezéskultúránk a török hódoltságtól 1945-ig című sikeres kiállításnak, idén a jelenleg is látogatható, Grand Hotel Royal Budapest – A luxusszálló története a kezdetektől napjainkig című tárlatnak. Újonnan megjelenő könyveit rendszeresen bemutatja a múzeum közönségének is.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum emlékérmét szakmai elkötelezettségéért, valamint az intézményben eltöltött évtizedes, kiváló színvonalú munkájának elismeréséért kapja.

Főbb kiállításai múzeumunkban:

Café?! – Változatok és változások, 2007

Utasellátó 60, 2008

A fekete leves – a kávéfőzés története

„Nekem soha nem volt otthonom…” – Krúdy Gyula budapesti életének színterei, állandó kiállítás 2011-től

 „Gyönyörű kocsmai csend” – a 80 éve lebontott Tabán emlékezete, 2013

„Vendéget látni, vendégnek lenni”, állandó kiállítás 2014-től

Szerzetesek asztalánál, 2015

Az Ínyesmester. Magyar Elek emlékezete, 2017

Gellért 100, 2018

Jó lesz a bólesz. Zsidó étkezéskultúránk a török hódoltságtól 1945-ig, 2022

Az MKVM-emlékérem ünnepélyes díjátadására 2023. augusztus 20-án, a múzeum fennállásának 57. évfordulója alkalmából rendezett születésnapi rendezvény keretében kerül sor. További információ és részletes program: https://mkvm.hu/mkvm-57

Korábbi díjazottak:

2020: Kiss Imre, régész, az MKVM igazgatója 2003-2020 között

2021: Dr. Csapó Katalin, etnográfus, gasztronómus, főmuzeológus, az MKVM munkatársa 1983-2012 között

2022: Vojtek Éva, a Cukrászmester Magazin főszerkesztője

,