Jorma Panula Nemzetközi Karmesterkurzus – Gálakoncert

Jorma Panula napjainkban a világ egyik legismertebb karmestere, vagy ahogy előszeretettel nevezik, a „karmesterek mestere”. Aktív korában több évtizedig volt igen jelentős zenekarok zeneigazgatója, hírnevét elsősorban pedagógiai munkásságának köszönheti. A karmesteri művészet sokban különbözik a hangszeres játéktól, hiszen eredménye más muzsikusok játéka révén mutatkozik meg. Panulával kapcsolatban néhány évtizeddel ezelőtt „a karmesterképzés csodáját” emlegették világszerte, miután „műhelyéből” sorra kerültek ki azóta világhírűvé vált karmesterek: Esa-Pekka Salonen, Sakari Oramo, Jukka-Pekka Saraste és mások. 1973 után három főváros: Helsinki, Stockholm és Koppenhága zeneakadémiáján tanította a jövő karmestereit, emellett pedig mesterkurzusok sokaságát tartotta szerte a világon.

© Steirer Máté/Máv Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekarnak sikerült elérnie, hogy a Mester Budapesten is tartson mesterkurzust, amelyre idén 9. alkalommal kerül sor. A világ minden tájáról jelentkezők (56 fő) közül Jorma Panula ez alkalommal kilenc hallgatót választott ki, akikkel egy héten át fog dolgozni a MÁV Szimfonikus Zenekar próbatermében.

A mesterkurzus zárókoncertjére 2023. augusztus 19-én, az Olasz Kultúrintézet dísztermében kerül sor, amelyen a kurzus hallgatói vezénylik a MÁV Szimfonikus Zenekart.

Itt találkozhat a budapesti közönség először azokkal a tehetséges fiatalokkal, akik a jövő karmester-titánjai lehetnek.

JEGYEK:
https://mav.jegy.hu/…/jorma-panula…/1024027 

Jorma Panula Nemzetközi Karmesterkurzus – Gálakoncert

2023. augusztus 19. 18:00

Budapesti Olasz Kultúrintézet, Díszterem

Közreműködik: MÁV Szimfonikus Zenekar

MŰSOR
Beethoven: Namensfeier nyitány
J. Strauss, ifj.: Cigánybáró – nyitány
Brahms: Akadémiai ünnepi nyitány
Bartók: Táncszvit
Sibelius: I. szimfónia, op. 39

Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar