Újabb látogatócsúcs és teltház a 32. Művészetek Völgye Fesztiválon

Szerkesztő, fotók: Batár Bea

Vasárnap ért véget a tíznapos összművészeti fesztivál a Balaton-felvidéken. Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend 2200-nál is több programmal várta a látogatókat, a családokat. Idén a tavalyi rekordot is megdöntötték, ezúttal 148 000 ember volt kíváncsi a programokra.

A fesztivált a Bohemian Betyars koncertjével nyitották, a Quimbyvel zárták, a kettő között pedig olyan előadókra tombolhattunk, mint a 30Y, az Aurevoir., a 10 éves Bagossy Brothers Company, a Blahalouisiana, a Budapest Bár, a Carson Coma, a Csaknekedkislány, Csík-Presser-Karácsony Dal a miénk 2.0 című előadása, az Elefánt, az Esti Kornél, a Hiperkarma, az Irie Maffia, a Margaret Island, a Lóci Játszik, a Vad Fruttik, a különleges, félakusztikus koncerttel érkező Punnany Massif – akik először játszottak a Völgyben – és a szintén elsőbálozónak számító Belga.

A fesztivál látogatói azonban alkotnak  is. A Kaláka Versudvar közösségi versírásain és a Versimprón 56 vers született, az Analóg Udvarban 2500-nál is több analóg fotó készült különféle analóg eljárásokkal. A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum helyszínén kb. 130 darab 35 milliméteres film született. Az idén 20 éves Momentán Társulat udvarában összesen 50 előadást játszottak és 50 fős színész-, valamint stábcsapattal érkeztek. 

A Hagyományok Háza Folkudvarában idén három tájegység, Kalotaszeg, Bakony és a Gyimes kultúrájával lehetett megismerkedni. A fesztiválozók 45 éneket tanulhattak meg az énektanítások alkalmával és 75 órán át szólt a talpalávaló a tánctanításokon és az esti táncházakban.

A Petőfi Kulturális Ügynökség által támogatott Petőfi és Póka Udvarban egy olyan összművészeti alkotás is született, amelyben az ügynökség négy szakmai programja együttesen jelenik meg: a közönség bevonásával szövegbe, dalba és képbe öntötték a Völgyélményt. Ezt majd a PKÜ felületein lehet megnézni.

A színházrajongók 35 előadásra ülhettek be az idén debütált Színház Színpad Templomban.

A napok általában jógával indultak, de a BalatonBIKE365 biciklitúráira is mindig beteltek a helyek, a legelszántabbak pedig terepfutóversennyel zárhatták a 10. napot. 

A Művészetek Völgye programjai közt minden korosztály találhat magának való programot: az idei legfiatalabb látogató 5 hetes volt, a legidősebb pedig 84. A fesztiválon 150 önkéntes segített abban, hogy a fesztiválozók önfeledten szórakozhassanak. A vendégek idén is tanúsították, hogy helyén van a szívük: ezúttal 977 ember adott vért, így mintegy 3000 embernek tudnak segíteni az itt összegyűjtött vérrel. 

A Művészetek Völgye Fesztivál jövőre július 19. és 28. között vár mindenkit ismét a közös táncolásra, koncertezésre, alkotásra és kikapcsolódásra Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. Aki már most tudja, hogy 2024-ben is a Völgyben a helye, az a www.muveszetekvolgye.hu-n szuperkedvezményes áron szerezheti be jövő évi bérletét.