Sikeres együttműködések és jelentős elismerések – Évadot zárt az Örkény Színház

2023. június 18-án megtartotta évadzáró társulati ülését az Örkény István Színház. Évadértékelőjében Mácsai Pál igazgató elmondta: a 2022/2023-as évadban 7 új és egy munkabemutatót, 412 előadást tartottak 82.482 néző előtt, átlagos látogatottságuk 101 %. 12 produkciót stream formájában közvetítettek, amit 2417 néző követett nyomon. Legtöbbször Ficza István lépett színpadra, összesen 137 alkalommal, legtöbbet Borsi-Balogh Máté próbált, összesen 192 alkalommal.

© Horváth Judit

Az Örkény Köz műhely színházi nevelési és művészetközvetítési programjainak négy és fél ezer résztvevője volt.

Az évadban több együttműködésre is sor került, március 27-én indult a Nyílt lapokkal, a WMN és az Örkény Színház közös műsora, ami mind a Spektrum Home-on, mind Youtube-on kiemelkedő nézettséget produkál.

A hetedik kerülettel szorosan együttműködve több közös rendezvényt tartottak, március 15-én, a Költészet Napján, illetve a május 9-i Európa Napon.

Az Egis Gyógyszergyár Zrt.-vel közös kezdeményezés során kiállítás nyílt az előcsarnokban, videóinterjú készült Radnóti Zsuzsával, Örkény István író özvegyével, és meghirdetésre került az egypercesnovella-író pályázat, amire 200 pályamunka érkezett.

Idén is átadásra kerültek a társulati díjak: a nézői szavazatok alapján a Pünkösti Andor-díjat Polgár Csaba kapta. A közönségdíj mellett kiosztották a Doktor Varsányiné-díjat, amit a társulat belső szavazással annak a nem színész dolgozónak ítél oda, aki a saját területén a legtöbbet tette azért, hogy a színház jól működjön. Az elismerést Tukora István Tamás színpadmester-helyettes vehette át.

© Horváth Judit

Az évadzáró során köszöntötték az Örkényben 10 éve dolgozókat: Komon Ágnes közönségszervezőt, Znamenák István színművészt, Kákonyi Árpád zenei vezetőt, Tukora István Tamás színpadmester-helyettest, Vásárhelyi Mártont, az Örkény Stúdió műszaki vezetőjét. Elbúcsúztatták Pongrácz Györgyi közönségszervezőt, aki nyugdíjba vonul.

A 2023/2024-as évadban négy új bemutatót tervez a színház. A nagyszínpadon a Lidércek, Shaxpeare, Delírium (rendező: Bodó Viktor) és Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című klasszikusa (rendező: Gáspár Ildikó) lesz látható. Az Örkény Stúdióban két ősbemutatóra kerül sor: Ördög Tamás állítja színpadra a Rosemary gyermeke című művet, ezt követően pedig Kincses Réka rendezi a Karácsonyozzatok, vagy ússzatok haza című darabot, amit saját maga írt. 2024 nyarán pedig a Városmajori Szabadtéri Színpadon mutatnak be előadást, ami később az Örkény repertoárjára kerül. 

A társulathoz csatlakozik Hajduk Károly és Terhes Sándor, Gálffi László egy éves alkotói szabadságra megy.  

© Horváth Judit

A 2022/2023-as évad elismerései: 

Pro Arte Erzsébetváros-díj: ÖrkényKÖZ  

Arany Medál életműdíj: Pogány Judit 

Radnóti Miklós Antirasszista-díj: Mácsai Pál 

Magyar Filmkritikusok Díja – A legjobb női epizódalakításért járó elismerést Szandtner Anna kapta a Larry című filmben nyújtott teljesítményéért 

Aase-díj: Bíró Kriszta  

Prima Primissima-díj: Gálffi László 

Prima-díj: Pogány Judit 

43. Színikritikusok díja: A legígéretesebb pályakezdő-díj – Borsi-Balogh Máté 

43. Színikritikusok díja: A legjobb jelmez – 33 változat Haydn-koponyára előadás (jelmeztervező: Nagy Fruzsina) 

43. Színikritikusok díja: Különdíj: Alkalmáté Trupp – Szandtner Anna, Máthé Zsolt, Vajda Milán 

Pécsi Ildikó-díj: Pogány Judit 

Nagy Zsolt elnyerte a Fantasporto portugáliai filmfesztivál legjobb férfi főszereplőnek járó díját a Játszma című filmben nyújtott alakításáért. 

Prágai Quadriennálé – Az Országok és régiók szekcióban szereplő winterreise.box a legjobb dizájn díjában részesült 

Az őszi előadásokra a jegyek várhatóan július 12-től lesznek elérhetők.