A MÁV Szimfonikus Zenekar évadzáró hangversenye – Takács-Nagy Gáborral és Várjon Dénessel a Zeneakadémián – Brahms-drámák

A MÁV Szimfonikus Zenekar idei évadának utolsó hangversenye június 23-án, a Zeneakadémián lesz Takács-Nagy Gábor vezényletével. Takács-Nagy Gábor 2008-tól első vendégkarmestere a zenekarnak, 2010-2012-ig pedig vezető karmester és művészeti vezető volt. 2018-tól a MÁV Szimfonikus Zenekar állandó vendégkarmestere.

Takács-Nagy Gábor és a MÁV Szimfonikus Zenekar © Steirer Máté

Műsoron Johannes Brahms (1833-1897) két műve szerepel, talán a legdrámaibbak a zenekari művei közül. A d-moll zongoraversenyt 25 éves korában komponálta, amelyet a megrendülés ihletett barátja, Robert Schumann öngyilkossági kísérlete miatt. A vendégszólista Várjon Dénes zongoraművész, aki a leghíresebb nemzetközi fesztiválok – többek között a Salzburgi Ünnepi Játékok, a Luzerni Fesztivál, a Schleswig-Holsteini Zenei Fesztivál, a Velencei Biennálé, a Weimari Kunstfest és az Edinburghi Fesztivál – rendszeresen visszatérő vendége.

Az est második részében Brahms egyik legtalányosabb műve, a III. szimfónia hangzik el, mely baljós küzdelmek hangulatát idézi, de olyan színekkel, hangulatokkal, amelyek később számos filmkészítőt is megihletett. Dallamait felhasználták a könnyűzenében is, például Frank Sinatra, Carlos Santana, vagy Serge Gainsbourg.

(Pár darab jegy van még kapható a koncertre: https://mav.jegy.hu/program/brahms-dramak-varjon-denes-takacs-nagy-gabor-e6-133731/808632)

EXTRA PROGRAM

RENDHAGYÓ LEMEZBEMUTATÓ BESZÉLGETÉS TAKÁCS-NAGY GÁBORRAL

Június 24-én, 16:00 órától rendhagyó lemezbemutató beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők a MÁV Szimfonikus Zenekar új székházában (Budapest, IX., Péceli utca 2.), amelynek apropója, hogy megjelent Takács-Nagy Gábor, a MÁV Szimfonikusok állandó vendégkarmesterének vezényletével Beethoven kilenc szimfóniáját tartalmazó CD-je. A lemez a Deutsche Grammophon és a Verbier Festival közös kiadójának, a Verbier Festival Gold-nak az első hanglemeze. 2009 és 2022 között Takács-Nagy Gábor és a Verbier Festival Chamber Orchestra komoly szellemi utat járt be Beethoven kilenc szimfóniája által.

A beszélgetést Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatója vezeti, amelyen megismerhetik Takács-Nagy Gábor gondolatait a kivételes zenei utazásról, illetve megtudhatják milyen különleges hangversennyel készül 2024-ben a MÁV Szimfonikus Zenekarral a lemezhez kapcsolódóan. A beszélgetés közben részleteket is hallhat a közönség az új albumról.

Jegyek 1500 Ft-os áron kaphatók: https://mavzenekar.hu/event/lemezbemutato-beszelgetes-takacs-nagy-gabor-karmesterrel/

                                                                       ***

A 2023/24-es évad hangversenyeinek fókuszában a szerelem és szenvedély áll, a bérletek elérhetők:  https://mav.jegy.hu/seasonticket

Az új évadfüzet itt tekinthető meg:  https://mavzenekar.hu/evadfuzet-2023-2024/

www.mavzenekar.hu