Május 28-án, pénteken és június 1-jén kedden vetítik Csáki László Bagatelle című rövidfilmjét a Friss Húson

Hamarosan kezdődik a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztivál (május 27. – június 2.). A versenyprogram Magyar Versenyfilmek II., Válaszúton elnevezésű blokkjában vetítik Csáki László kísérleti rövidfilmjét, a Bagatelle-t, amely Petri György azonos című versére készült. 

Az alig kétperces kísérleti film az orrfújás viszontagságairól szól. A Bagatelle Petri György azonos című versét dolgozza fel, narrátora Csoma Judit. Az abszurd humorú filmben egyaránt megtalálhatóak a különböző technikával készült, kockánként rajzolt klasszikus 2D-animációk és az archaizált Super 8-as filmfelvételek. 

A Friss Hús rövidfilmfesztivált Budapesten, a Toldi moziban, valamint az interneten rendezik meg május 27. és június 2. között. A Bagatelle-t a versenyprogram Magyar Versenyfilmek II., Válaszúton elnevezésű blokkjában vetítik. A blokknak összesen három vetítése lesz a moziban, egy pedig online: május 28-án, pénteken 19 és 20 órakor és június 1-jén, kedden 16 órakor lehet megnézni a Toldiban, az online vetítésre pedig 28-án, pénteken 21 órakor kerül sor a Távmoziban.

Csáki László, aki a METU-n is tanít, gyakran adja hallgatóinak egyetemi vizsgamunkaként azt a feladatot, hogy készítsenek versadaptációt animációs film formájában. Ezúttal úgy döntött, hogy saját maga is filmen dolgoz fel egy verset. A rendező a Bagatelle-lel kísérletezte ki azt a hibrid technikát, amit a Kék Pelikan című, jelenleg készülő egész estés animációs filmjében is használ. A film operatőre, Horváth Árpád – aki a Kék Pelikanon is dolgozik – többek között a Super 8-as betétekért felel. A hangmérnök Érsek Lajos, aki szintén a Kék Pelikan hangcsapatát gazdagítja. A film gyártója az Ulab és a 235 Productions, producerei Kázmér Miklós, Felszeghy Ádám és Juhász Péter.

Petri György:

BAGATELLE

Orrot fújni jó.
Szabadulsz valamitől,
ami nyúlós, csekély, mégis nehéz:
nincs hová odakenni.

Orrot fújni rossz.
Zajként terjed tova,
szomszédos szobák
csendjében kavarja fel
alvások nádvizét.

Kanyarban a motoron
jártasság vagy bátorság.
Papírvattába higiénia,
ha éppen lába nem kelt a pedálos
tisztasági vedernek.

De mandulafagylaltba
prüsszenteni nyálkasörétzáport,
a keményített tejszínfityulára:
csak egész fiatalon
vagy majd egész öregen, öregem.

Addig a vasalt zsebkendő legyen
zsebünkben figyelmeztető
minden kívül-belülről
jöhető rosszra.

A Kék Pelikan című filmről:

„Mit ér a szabadság, ha nem lehet vele élni?” A Kék Pelikan a szabadságvágy mindennél erősebb érzését mutatja be, és azt, hogy hogyan érhetjük el kreatívan a céljainkat – igaz történet alapján.

A Kék Pelikan az első egész estés animációs dokumentumfilm, amely a közelmúlt magyarországi történelmét idézi meg, fanyar humorral. A kézzel rajzolt animációs film az amerikai indie filmek stílusában, művészi igényességgel készül.

A késő nyolcvanas, kora kilencvenes évek szabadságmámora, a rendszerváltás idejének várakozással teli hangulata jelenik meg Csáki László fanyar humorú, erős és jellegzetes képi világú animációjában. A rendező éveken át készített interjúkat olyanokkal, akiknek az életére sorsfordító hatással volt a Kék Pelikan indigóval írt, hamisított vonatjegyekkel történő nemzetközi utazás. A képzőművész-rendező a legjobb történetekből néhány éve krétával készült képregényt rajzolt a Jurányi Galéria falaira, most pedig közösségi animációs dokumentumfilmet készít belőlük. 

Az Umbrella gyártásában készülő film elnyerte a 2018-as Inkubátor Program támogatását. 

Forrás: Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilm fesztivál

,