Újraindítja személyesen igénybe vehető szolgáltatásait az Országos Széchényi Könyvtár

2021. május 4-től (keddtől) a koronavírus-fertőzés miatt bevezetett egészségvédelmi előírások mellett újra fogadja védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatóit az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár (KSZK). A nemzeti bibliotéka törzsgyűjteményi olvasóterme és a KSZK keddtől péntekig 10 és 17 óra között tart nyitva; különgyűjteményeink, valamint könyves- és ajándékboltunk nyitása a fokozatosság jegyében később várható.

Az OSZK épülete © Szemerédi Ágnes

A járványügyi szabályok értelmében, a távolságtartási szabályok megtartása érdekében, 50 főben korlátozzuk a könyvtárban egyszerre fogadott olvasóink számát, amit a beléptetőponton ellenőrzünk. A maximális létszám elérése után újabb látogató nem léphet be a könyvtár területére. Megérkezéskor kötelező a kihelyezett érintésmentes kézfertőtlenítő használata, valamint a részvétel a ruhatárnál végzett testhőmérséklet-mérésen.

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány és a személyazonosító igazolvány (vagy más személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány) együttes bemutatásával történik a ruhatárnál. Az épület teljes területén kötelező az emberek közötti legalább 1,5 méteres védőtávolság tartása és ajánlott az arcot (a szájat és az orrot egyaránt) eltakaró maszk vagy pajzs viselése. A havi, féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasók részére biztosított nejlontáskákat távozáskor nem kell leadni, elhasználódás esetén azokat újakra cseréljük. A napijegyes olvasók esetében a nejlontáskát csak fertőtlenítés után adjuk ki újra.

Az olvasótermekben egymástól biztonságos távolságban alakítottunk ki egyéni olvasói helyeket, a katalógustérben kihelyezett fotelekkel pedig a korábbinál kényelmesebb lehetőséget teremtünk az olvasásra és a társalgásra. A visszaadott raktári és szabadpolcról levett dokumentumok 72 órás karanténba kerülnek; olvasóink egészsége érdekében ez idő alatt nem adjuk ki azokat másnak.

Ugyancsak látogatóink védelmében átmenetileg szüneteltetjük az olvasói professzionális munkaállomások (OPM) és minden egyéb asztali számítógép hozzáférését, de saját eszköz használatára lehetőség van. A könyvtár nyilvános területein ingyenes wifiszolgáltatás érhető el, de saját mobil informatikai eszközzel nem rendelkező olvasóink számára a központi tájékoztatóban, illetve az általános olvasóterem és a KSZK tájékoztatópultjánál kikeressük a kért raktári jelzetet.

A mikrofilm-olvasóteremben korlátozott számban állnak rendelkezésre a munkaállomások, amelyeket használat után fertőtlenítünk, ellenben a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében átmenetileg szüneteltetjük mikrofilmmásolat-készítési, gyorsmásoló és önkiszolgáló reprográfiai szolgáltatásainkat.

A biztonságos működéshez az épület területén, különösen a mosdókban rendszeressé tettük a fertőtlenítő takarítást, és a könyvtár munkatársai is szigorúan betartják a járványügyi előírásokat. Az újranyitás pontos részleteiről honlapunkon tájékozódhatnak.

,