Múzeumok Éjszakája a Műcsarnokban

Kezdje a Múzeumok éjszakáját a Mariachi Sin Fronteras együttessel a Műcsarnokban!

Fotó: Guillermo Kahlo

A mariachik a nyugat-mexikói hagyományokat őrző zenei együttesek, melyek tradicionálisan esküvők, szerenádok alkalmával játszanak. A mariachi több zenészből áll, eredetileg utcazenészek voltak. Öltözetük is jellegzetes: a tradíciót követve ezüstszegekkel kivert charro lovas ruhát és hatalmas karimájú sombrero kalapot hordanak. A Mariachi Sin Fronteras Szlovákiából érkezik hozzánk. 2007-ben a zenekar alapító tagjai úgy döntöttek, hogy távol Mexikótól, Európa közepén létrehoznak egy hamisítatlan mexikói életérzést és muzsikát közvetítő együttest. Azóta sikerrel megjártak több mexikói mariachi fesztivált és rendre fellépnek Budapesten is.

Medgyaszay Isdtván makett installáció a MOMEnto kamarakórussal

A délután során építészeti filmvetítések tartanak az Előadóteremben, kapcsolódva az aktuális, TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon című kiállításhoz.
Családban marad
címmel tartanak tárlatvezetést Medgyaszay István leszármazottai a II. Építészeti Nemzeti Szalonon. Egész este művészetpedagógiai programokkal várják a közönséget, gyermekeket és felnőtteket egyaránt. A Hello Wood ezen az éjszakán is azt vállalja, amit nappal is mindig, vagyis megkísérelik egy részvételre alkalmas helyzet megteremtését, ahol aktív cselekvés által kerülhetnek közelebb az építészet egyes elemeihez, ahol folyamatában láthatják a közös munka eredményét. Az Építészeti Nemzeti Szalon látogatóinak közreműködésével felhalmozódó, különböző méretű, színes lécekből kültéri padokat hoznak létre. Az így létrejött padokat a kiállításon leadott szavazatok alapján eltérő helyszínekre helyezik ki. Vegye ki a részét a munkafolyamatból! Készítsenek közösen kültéri padokat egészségügyi, oktatási, kulturális intézmények vagy közterek számára.

A Hello Wood installációja

Góbi Rita táncelőadása a legkisebbeknek szól, játékos módon mutatja meg az ajándékozást. Az ajándékozás különleges kapcsolatot képez ajándékozó és megajándékozott között. Az adás gesztusa fontos, és adni nem csak tárgyat, hanem élményt is lehet. Zene, mozgás és kép harmonikus egysége vezeti a nézők figyelmét, akik közelről élhetik át az előadás apró csodáit.

18 órától Jazz & Latin címmel Micheller Myrtill a kiváló jazz zongorista, Révész Richárd kíséretében különleges műsorral várja a Múzeumok éjszakája látogatóit a Műcsarnokban. A koncert során meglepetés vendégként Sylvester Ádámot is üdvözölhetik a zongoránál. Este kurátori tárlatvezetéseket tartanak Potzner Ferenc DLA építész, művészettörténésszel, Botzheim Bálint építésszel, Sulyok Miklós művészettörténésszel és Prof. Balázs Mihály építésszel a II. Építészeti Nemzeti Szalonon.

A ’már nem itt’ és a ’még nem ott’ köztes állapotának – a tiszta tánc eleven közegének – ad teret Góbi Rita új szólóelőadása, amely az átmenetek és a metamorfózisok világába kalauzolja a látogatókat 20 órától a Műcsarnokban. Erre a produkcióra készített zenét Szegő Dávid, aki különleges morzejelekkel, akusztikus, elektronikus és repetitív zörejhangokkal ad majd tájékozódási pontokat a minimalista eszközökből építkező tánchoz, a teljes értékű színpadi jelenléthez.

A Zengő Ércek formáció zenéjében a klasszikus gamelán hangszerek, gongok, hangtálak, harangok, csengettyűk hangja olvad össze a rézfúvósok, tuba, helikon basszusaival. A különleges hangzást finoman fűszerezi a modern zenei eszközök izgalmas használata. A 22 órakor kezdődő műsorban felhangzik Bern Atom Santi „Gyönge kismadár terv” című szonátája is. A speciális térre komponált mű előadása közben a zenészek és a hangforrások is változtatják a helyüket, s a különböző irányokból felhangzó dallamok változatos hangzó struktúrákat hoznak létre. Az akusztikai élmény megteremtésben a Felderítő Zenekör művész-munkatársai is részt vesznek.

Kiállítások a Műcsarnokban:
TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon
Princípiumok | Bátai Sándor kiállítása
FRIDA ORSZÁGA ׀ Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái

Programok:
15.00-16.00 Mariachi sin Fronteras, Szlovákia

16.00 – 20.00 Építészeti filmvetítések az Előadóteremben
Új Ház sorozat: 2017-18 | Engelmann Tamás | Nagy Csaba | Csontos Györgyi | Krizsán András | Golda János – Madzin Attila | Rudolf Mihály | Vásáros Zsolt | Farkas Gábor DLA – Boros Pál DLA | Dévényi Sándor | Őrfi József | Nagy Csaba | Czigány Tamás | Szűcs Endre | Potzner Ferenc – Potyondi Péter | Nagy Tamás projektjei
A sorozatok rendezője: Szomjas György

16.00 Pici Bonbon – Góbi Rita táncelőadása a legkisebbek számára

Az előadást 2-5 éves korig ajánljuk. 30 perc előadás + 10 perc közös tánc.

16.30 „Családban marad” – Tárlatvezetés Medgyaszay István dédunokáival, Tartsákné Ládonyi Emese néprajzkutatóval, Ládonyi Veronika táncpedagógussal és Medgyaszay István unokáival, Bartha Ágoston népzenésszel és Ládonyiné B. Gabriellával, a hagyaték gondozójával

17.00-20.00 Művészetpedagógiai programok – Kóstolj bele, fogyasztható építészet korhatárok nélkül. A foglalkozásokat vezeti: B-Hajas Ágnes, Geisbühl Tünde, Schopp Ildikó

18.00-02.00 Interaktivátor – Látványüzem

Installáció. Köztéri padok. Közösségi építés. Műhely-kirakat. Workshop. Hello Wood.

18.00 Jazz & Latin – Micheller Myrtill és Révész Richárd koncertje

19.00 Kurátori tárlatvezetés Potzner Ferenc DLA építész, művészettörténésszel, Botzheim Bálint építésszel és Sulyok Miklós művészettörténésszel | TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon

20.00 Góbi Rita: Reptében – mikromozgások kinagyítva

21.00 Kurátori tárlatvezetés Prof. Balázs Mihály építésszel | TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon

22.00 Zengő ércek – koncert

Közreműködnek: Bern Atom Santi, Rózsa István, Gasner Márk

Forrás: Műcsarnok