Stan Lee, a legnagyobb szuperhős

Szerző: Marity Mira

A képregények királyának valóban fantasztikus élete volt.

Gyászév az idei a comics rajongók számára. Miután a tavalyi év végén Stan Lee, a Marvel egykori elnöke, számtalan hallhatatlan karakter megálmodója elhunyt, idén tavasszal a Bosszúállók széria is végleg véget ért. A Lee legenda bizonyára tovább él és örökre fennmarad, a Marvel filmekben található zseniális cameok révén is. Ehhez járul hozzá Stan exkluzív és rendhagyó memoárja, ami még a szerző életében megjelent. A Stan Lee: Fantasztikus életem című album a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg, és rendkívül autentikus és hiteles hangnemben szól az olvasókhoz.

Képregény volt az egész élete

Ahogy lapozgatom a rendkívül tetszetős és egyedi könyvet, egyszerre megérzem a képregényekért szenvedéllyel rajongók gyűjtőszenvedélyét. Az album maga is egy képregény, Lee utolsó nagy dobásainak egyike, amely megkoronázza felejthetetlen életművét. Az életrajzi elemekkel bőven tarkított történet Stan születésétől kezdve fejti ki a Marvel diadalát, mindezt őszinte és finom humorú kommentárokkal, személyes visszaemlékezésekkel és jellegzetes pillanatokkal. Lee, a Marvel Comics főszerkesztője és írója az 1960-as években jelentős szerepet játszott olyan kiemelkedő szuperhősök létrehozásában, mint a Pókember, az X-Men hősök és a Fantasztikus Négyes. Ez az önéletrajz az 1940-es években a képregény fénykorában kezdődik, bemutatja az író karrierjét. Nyíltan beszél a szerző korai kudarcairól, és a töretlen és vágyott sikerekről, amelyeket 1960-tól kezdve a Marvel Comics szóvivőjeként ért el. Az egész album hangneme őszinte és egyszerű, élethelyzettől függően magabiztos vagy bizonytalan – akárcsak az általa teremtett szuperhősök jelleme.

Beavatottá válik az olvasó

Aki az albumot lapozgatja, az valamiképpen beavatottá válik és a képregény gyártás mítoszának függönye mögé pillanthat. Akit egy kicsit is magával ragadott a Marvel univerzum varázsa, annál bizonyára kiemelt helyen lesz majd az album a könyvespolcán. Ez is, mint minden képregény, szórakoztató és belefeledkezős, és szinte bánjuk, hogy egy olvasásra behabzsolható, mert várnánk, hogy folytatódjon a kaland – aminek a végére sajnos a való élet tett pontot, Stan halálával. Bár minden Marvel filmben láthattuk ikonikus beugrásait és apró jeleneteit, valójában az életrajz elolvasása után körvonalazódik az, hogy valójában ki is áll az olyan összetett szuperhős karakterek mögött, mint a Vasember, Hulk vagy Doctor Strange.

Amit eddig nem tudtunk Stan-ről

Az album érdeme a közvetlen és kendőzetlen hangnem mellett a remek humor és számtalan érdekfeszítő anekdota, illetve az eddig nem látott fényképek galériája. Kiderül az, hogy Lee olyan világirodalmi zseniken szocializálódott, mint Mark Twain és Jules Verne, Victor Hugo és Charles Dickens, Shakespeare, Wells és Edgar Allan Poe. A könyv olyan érdekfeszítő dolgokról beszél, mint az embargót gyakorló képregény kód hatóság. Megtudjuk, hogy Hulk jellegzetes zöld színe volt szürke és vörös is. Szó esik olyan kuriózumokról is, mint az 1977-ben megjelenő KISS együttesről szóló képregény, vagy Stan Lee találkozása Bill és Hillary Clintonnal.

Lee elment, de a Marvel világa örökké él

Lee utolsó cameja a Bosszúállók: Végjátékában volt, a 70-es évekbeli autós szerepében. Nagyon sok rajongóból tört fel akkor a sóhaj, ami szinte globális gyásszá terebélyesedett a Bosszúállók történetének lezárásával. Szép és szomorú párhuzamot produkált most a valóságos élet és a fikció világa. Egy legenda elment, egy epikus teremtett univerzumnak vége. Óriási veszteség ez nem csak a képregényeket kedvelőknek, hanem az amerikai popkultúrának és az egyetemes filmtörténelemnek is. Ezért is hiánypótló a Kossuth Kiadó színvonalas, látványos és értékálló önéletrajzi comics albuma, ami Stan Lee fantasztikus életéről szól.  

https://www.kossuth.hu/adatlap/konyv/4931/fantasztikus-eletem–stan-lee-kepregeny