7. Vendégváró Fesztivál – Székelyudvarhely vendégeskedik

Hetedik alkalommal rendezi meg a Bethlen Téri Színház  január 25-27. közt a határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató Vendégváró Fesztivált.

Az előző években meghívott társulatok után – Figura Stúdió Színház (Gyergyószentmiklós), M Studio (Sepsiszentgyörgy), András Lóránt Társulat (Marosvásárhely), Váróterem Projekt (Kolozsvár) és Aradi Kamaraszínház, idén az Udvarhely Néptáncműhely és a Tomcsa Sándor Színház érkezik Székelyudvarhelyről.

Az esti előadások után beszélgetéseket tartunk a kávézóban, a fesztivál ideje alatt pedig Tomcsa Sándor életéről és munkásságáról láthatnak kiállítást a Bethlen Galériában. 

A fesztivál fővédnöke Dr. Vető Marietta, Erzsébetváros alpolgármestere.

Műsor:

január 25. péntek 19.00

Udvarhely Néptáncműhely: Vallomások

Az előadás a kárpát-medencei néptánc hagyományos táncanyagának férfi-nő viszonyát veszi alapul.

Udvarhely Néptáncműhely: Vallomások

január 26. szombat 19.00

Tomcsa Sándor Színház: Nem lesz reggel, Fred!

Moravetz Levente végjátéka dráMÁzat III drámapályázat nyertes darabja.

Tomcsa Sándor Színház: Nem lesz reggel, Fred! © Balázs Attila

január 27. vasárnap 10.00

Tomcsa Sándor Színház: Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai

A bábelőadásban tanúi lehetünk az első székely bábhős születésének.

Tomcsa Sándor Színház: Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai © Szász Zsuzsi

www.bethlenszinhaz.hu

*** *** *** 

Udvarhely Néptáncműhely: Vallomások

Az előadás a kárpát-medencei néptánc hagyományok forgatós, csárdás táncanyagában folyamatosan tetten érhető nő-férfi viszonyrendszerének, minőségbeli különbségeinek taglalására, bemutatására vállalkozik. A manapság folyamatosan sugallt szlogenek: valósítsd meg önmagad, csak az én számít, ha nem tetszik, lépj tovább, nem kötelez erkölcs, kötelesség, tégy úgy, hogy neked mindig minden körülmény között a legjobb legyen, szabad vagy, feláldozható a közvetlen környezeted, a család, bármi, ami felelősséggel és kötelességgel jár. Mindez ellentétes a népi kultúránk által folyamatosan sugallt értékrenddel: higgyünk a nő-férfi kapcsolat igazában, a család szentségében, gyermekáldásban, a nehézségekkel tűzdelt életünk lecsupaszított valóságában, a nő-férfi egy egységben való kiteljesülésében. Ezen „egyszerű” cél eléréséhez nyújtanak támogatást, mutatják az igaz utat népmeséink, népzenéink, néptáncaink, népművészetünk. Az általunk örökölt kultúrát – fóliázás helyett – megpróbálhatjuk sérülésmentesen áthelyezni a jelenbe, ezáltal a mai problémákról a ma emberéhez szólni.

Előadják: Antal Katalin, Bálint Endre, Faluvégi Erzsébet, Forgács Hunor, Fülöp Csaba, Hajdó Árpád, Hajdó Lóránt, Koszta Kriszta, Kovács Bernadett, Nagy Annamária, Sípos Réka
Rendező-koreográfus: Antal József 

Tomcsa Sándor Színház: Nem lesz reggel, Fred!

A Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház drámapályázatának, a dráMÁzat III-nak nyertes darabja, Moravetz Levente végjátéka, a hétköznapi és szokatlan közötti keskeny mezsgyén vezet minket. Olyan kérdéseket feszeget, amelyek egyszerre képezik a hétköznapunk alapját, de a legintimebb gondolatainkat sem hagyják nyugodni.

Ugyanis: Nem lesz reggel, Fred!

Ahogy utazik az ember a mindennapok kényelmes rutinjában, megtörténhet, hogy elrobog a valóság mellett. Mi a valóság? Képesek vagyunk elhinni a lehetetlent is, ha sokáig bizonygatják nekünk?
Fred világa a kispolgár biztonságos rutinokkal teli világa. Egyik feladat a másik után, egyik szülinap a másik után, egyik étkezés a másik után. Hiszen ezt akarta: kapcsolat, állás, ház, autó – erre vágyott. Minden rendben.
De mi van akkor, ha megreped a szép valósága és pillanatok alatt befutják a hajszálrepedések? Mi van, ha az igazság túl nehéz? Merre vezet a szembesítés? Tagadáshoz vagy elfogadáshoz?

Fred: Antal D. Csaba
Katalin: Bekő Fóri Zenkő
Fény: Esti Norbert
Nő: Pál-Varga Márta
Írta: Moravetz Levente
Hang: Boca Hunor-Lehel
Fény: Toásó István
Videó koncepció: Eranio Petrușka m.v.
Díszlet: Szűcs-Olcsváry Gellért
Ügyelő: Máthé Miklós Mónika
Román nyelvre fordította: Ferencz Zsófia

Tomcsa Sándor Színház: Rengeteg Ábel és Kürtös Kata

Hol volt, hol nem volt, a Hargitán innen, Udvarhelyszék közepén, egy székely kapu szegletén élt egy derék legény és a takaros felesége…

A Tomcsa Sándor Színház előadásában tanúi lehetünk az első székely bábhős megszületésének. Ő a vásári bábjáték mintájára létrejövő hős: a Hargita hegyeinek Vitéz Lászlója, a furfangok Paprika

Jancsija – becsületes nevén: Rengeteg Ábel.

Játsszák: Szűcs-Olcsváry GellértLukács EmőkeLászló Kata
Zene: Pál Attila
Látvány: Karácsony Kinga
Szcenográfia: Szűcs-Olcsváry Gellért
A bábokat készítette: Berze Imre szobrászművészBarabás RékaAracs EszterLénárt András
Ügyelő: Máthé Miklós Mónika
Rendező: Aracs Eszter m.v.

Vendégváró Fesztivál

A fesztiválról bővebben honlapunkon vagy a fesztivál blogján olvashat.

facebook esemény

Honlap

Forrás: Bethlen Téri Színház