Caudal (D), Ueum, Band In The Pit, Lombik, Kösz Vitya party – Dürer Kert, 2016. szeptember 16.

Igazi etalon, Aidan Baker a Nadja alapítója látogat el Budapestre szeptember 16-án Caudal nevű triójával, így nagy valószínűséggel az év egyik legizgalmasabb estje elé tekinthetünk. Az este folyamán kiváló formációk, a Lombik, az UEUM és a Band In The Pit képviselik a műfajt hazai téren.

13934637_1399511423408637_5968347250703141463_n

A berlini székhelyű nemzetközi alakulat a Caudal trió, a kanadai gitáros Aidan Baker (Nadja, B/B/S/, Hypnodrone Ensemble, Whisper Room), az ír basszusgitáros Gareth Sweeney (korábban Gout) és a kolumbiai dobos Felipe Salazar (Muerte En Pereira, Hypnodrone Ensemble) közös együttállása. Aidan Bakert elsősorban a nagyszerű és mágikus Nadjaból ismerhetjük, amelyet közel másfél évtizede élettársával Leah Buckareff orosz származású zenésszel alapították.

Baker gitárjátéka igen egyedi, erőteljes és többrétegű, két kiváló kollégájával igen expresszív hangzásvilágot teremtettek meg. Zenéjük magába foglalja a krautrock, post-punk és spacerock világát, miközben további progresszív stíluselemeket is alkalmaznak az összkép eléréséhez.

A trió első albuma a Forever a környezetvédelmet tette meg középpontnak, az igen illusztris Oaken Palace Records gondozásában mint jótékonysági album látott napvilágot, nyomban ez után követte a második Ascension címen, a zenekar jelenleg készíti harmadik lemezét.

A Lombik monitor-tűzfalakat megidéző hanginváziója a hazai elektronikus zene egy egészen különleges vidékére invitál. Minden fellépésük egy külön történet: totális improvizáció és mégis teljesen összeér, ami a szemünk előtt történik, nagyon konkrét és nagyon magával ragadó.

A vérfriss UEUM formáció zenéje elég sajátos és személyes. Radikális hangzásviláguk az ambient, a noise és a doom kötőszöveteként experimental zajfüggönnyé válik, nem hétköznapi felállással. Zenei belsősége feszes, valamikor halkabb dübörgés-atmoszféra a teremtőenergia, máskor doom-noise süvítés hagy szilánkokat a lélekben maradandóan.

A hazai stoner-pszichedelikát játszó csapatok egyik legütősebb alakulata a Band In The Pit. Zenéjében sok esetben egészen meghatározhatatlan energiákat hordozz magában, bölcs zene,  de egyben vadabb vidékek leheletét is megérezhetjük utazásunk közben általa. Hosszú áramlású elszállások Késmárky Szabolcs sajátságos gitárjátékában, kemény dob-basszus alapokra fektetve. Mindhárom zenész egymást kísérve alakít ki külön-külön egy atmoszférát.

Ami az este folytatását illeti, éjféltől egy másik sztori veszi kezdetét, psychedelic-experimental rock Kösz Vitya party, koncerttel, lemezlovasokkal és live actesekkel.

Időpont: 2016. szeptember 16. péntek, 19:30-
Helyszín: Dürer Kert, Bp. XIV., Ajtósi Dürer sor 19-21.

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/233678870326732/

Forrás: Harmadik Ember Fesztivál