Zöld-foki melódiáktól a bossa nováig – Palya Bea vendége Mayra Andrade

A 2015 májusában indult „Selymeim” – Énekesnők a nagyvilágból sorozat keretében Palya Bea közös koncertre hívja azokat a „dalos-tündéreket, zenész-amazonokat, akik simogatták, elringatták, vagy felébresztették rossz álmaiból”. Egy-egy estén így két produkciót hallhat a közönség: az egyiket tőle, a másikat pedig vendégétől, akivel – hogy szimbolikus és valós selymeik igazán összefonódjanak – egy-két közös dallal is készül. Ezt ígéri május 26-ra is mostani vendége, Mayra Andrade meghívásával.

Mayra Andrade - Fotó: Vanessa Filho

Mayra Andrade – Fotó: Vanessa Filho

A Zöld-foki-szigetekről származó Mayra Andrade Kubában született, de mivel nevelőapja diplomata volt, családjával kiküldetésről kiküldetésre utazott. Szenegálban, Angolában és Németországban cseperedett fel, s bár tizennégy éves korában visszatért Santiagóba, három évvel később Párizsba ment, ahol végleg letelepedett. Ott kezdett énekelni is, afféle tinédzser sztárként, aki tizenhat évesen megnyert egy kanadai dalszerző versenyt. Pályafutására döntő hatással volt a 2001-ben elhunyt Orlando Pantera, aki megerősítette abban a vágyában, hogy „valami mást” alkosson a zenében, mint amit addig hallott. 2005. és 2014. között Mayra négy albumot jelentetett meg (Navega, Storia Storia, Studio 105, Lovely Difficult), melyek közül az utolsóval tárta legszélesebbre szárnyait. Nemcsak azzal nyűgözte le hallgatóit, hogy a zöld-foki melódiáktól a bossa nováig, a poptól a sanzonig, a reggae-től a jazzig minden belefért, hanem azzal is, hogy stiláris változatossága különlegesen mély személyességgel párosult. Cesaria Evora után mára az egyik legkeresettebb zöld-foki énekessé vált, annak is köszönhetően, hogy a szigetek irányzatai közül ő nem a mornát, hanem a lüktetőbb, erősebben afrikai ízű funanát képviseli megtoldva persze mindazokkal a hatásokkal, amik a korábbi utazásai során érték.

Palya Bea - Fotó: Emmer László

Palya Bea – Fotó: Emmer László

2016-ban Mayra Andrade ugyan nem turnézik, a Müpa és Palya Bea meghívásának azonban nem tudott ellenállni. Ez lesz az első alkalom, hogy hazánkban lép fel, és biztosan állíthatjuk: Bea vendégeként minden adott lesz számára május 26-án, hogy varázslatos egyéniségével elbűvölje a magyar közönséget.

Palya Bea és Mayra Andrade
2016. május 26., 19:30
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

További információk: https://www.mupa.hu/program/palya-bea-es-mayra-andrade-2016-05-26_19-30-bbnh

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1657532594513892/

Forrás: Müpa