Artphoto Galéria – május 17-én megnyílt Barta Zsolt Péter CodeX-Üvegház (2008-2014) című kiállítása

Barta Zsolt Péter, Balogh Rudolf-díjas fotográfus új kiállítása különleges válogatás egy olyan sorozatból, mely a természet organikus egységét jelképező növény-, és a modern tárgyiasult high-tech világ találkozásából fakadó egyedi életérzést, és az abból következő létértelmező attitűdöt fogalmazza meg. A rendkívüli fotográfiák mintha a növények nyelvén szólalnának meg, ezzel álomszerű utazásra csábítva az őket szemlélőket. Keletkezésük történetére az alkotó így emlékezik:

BZsP Üvegház 0997 VR 2014 66x45 cm giclée print

„A képek keletkezéstörténetéhez tartozik, hogy 2005-ben Párizsban járva egy sokkoló alapélménnyé váló látvány volt az Üvegház sorozat kiindulópontja. A Les Halles földalatti fém-üveg-kő, rideg és nagyvárosiasan nyüzsgő, zajos világában járva egyszerre csak szemem elé tárult egy akkor hirtelen bizarrnak látszó kép: a mennyezetre függesztett üvegkockában élő növények voltak elhelyezve, amik valóban működő vegetációt mutattak, ilyen -természettől elidegenített- környezetben is. A tekintetemet le sem véve róla a mozgólépcső hosszan vitt, de mintha nem is valamelyik szintre, hanem egyenesen a jövőbe érkeztem volna meg. Ez az organikus részlet posztapokaliptikusnak hatott ebben a térben, mintha már egy nemlétező  -a növények világának- maradványa lenne. Az üvegház, mint metaforikus archívum kezdett el foglalkoztatni 2008-tól és ennyiben a CodeX sorozatom darabjainak folytatásává vált, sőt ma már annak részeként tekintek rá. Az üvegházba mentett növények néhol szabályozhatatlanul belakják és erőteljesen átalakítják a rendelkezésükre álló, ember által alakított teret. Biológiai erejüknél fogva „zölddé” teszik az üveget, fémet, követ és a körülöttük lévő falakat, azaz átformálják a mesterséges közeget. A fotográfia eszközeivel szerettem volna megragadni ezt a sajátos esztétikával párosuló különös világot.”

BZsP Üvegház 1018 VR 2014 96x74 cm giclée print

Az Artphoto Galéria termeiben 2008-tól 2014-ig terjedően 30 darabos válogatás tekinthető meg május 17 – július 1. között. A galéria nyitva tartása: hétfő-szerda-péntek 15-19 óráig, címe 1111 Bp. Bartók Béla út 30.

A művek az NKA támogatásával és a Dorsy Galéria közreműködésével valósultak meg.

BZsP Üvegház 02082 K 2014 66x50 cm giclée print

Forrás: Artphoto Galéria
,