Saul fia – díjmentesen látogatható iskolai vetítések regisztrált diákcsoportok számára

Az Uránia Nemzeti Filmszínház a Kormány támogatásával, a 2015/16-os tanév II. félévében, díjmentesen látogatható középiskolai vetítéseket szervez az elmúlt évtizedek legsikeresebb magyar filmjéből, a Saul fiából. A film a 2015-ös Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon négy díjat nyert – köztük a fesztivál Nagydíját –, a 73. Golden Globe Gálán elnyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Arany Glóbuszt, és jelenleg a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjának egyik legnagyobb esélyese.

A tanórákba illeszthető iskolai program célja, hogy a múltat hitelesen és megrázóan ábrázoló film még szélesebb körben elérhetővé váljon a középiskolás korosztály számára, méghozzá professzionális mozi-körülmények között: a regisztráló iskolák diákjai – szemben az otthoni filmfogyasztás magányos élményével – csoportos, zártkörű vetítéseken tekinthetik meg a filmet, méghozzá Európa egyik legszebb mozijában.

Nemes Jeles László első egészestés filmje a holokauszt talán utolsó tabutémáját dolgozza fel azzal, hogy a Sonderkommandót állítja a középpontjába. A rendezői koncepció, a főszerepet alakító Röhrig Géza számos díjjal elismert alakítása, Erdély Mátyás operatőr feszültséggel teli képei formateremtő módon idézik meg a holokauszt tragédiáját. A filmet 35 mm-es kópiáról vetítik, ami különleges élményt nyújt a digitális képhez szokott szem számára. A tekercseket a film magyarországi forgalmazója, a Mozinet Kft. biztosítja.

A program keretében az Uránia Nemzeti Filmszínház a film alkotóival és forgalmazójával együttműködve kiadványt készít, ami segítséget nyújt az alkotás értelmezési keretének a meghatározásához és kulcsokat ad a film nézéséhez.

A tanórába illeszthető, délelőtti vetítések nemcsak az élmény alapú tanulásra és a kulturális emlékezet formálására adnak lehetőséget, de a mozi intézményével való ismerkedésre is: az Uránia 120 éves – a mozizás történetével egyidős – műemlék épülete eleven film- és mozitörténeti emlékhely, ahol 1899 óta vetítenek mozgóképet a művelődés és az igényes szórakoztatás szolgálatában.

A most meghirdetett program keretében 2016 februárjától április végéig 30 alkalommal vetítik le a Saul fiát a filmszínház dísztermében, ezzel közel 13.000 középiskolás számára biztosítva az alkotás megtekintésének lehetőségét. A program szervezése során az Uránia több mint 100 középiskolai intézménynek ajánlotta fel a részvétel lehetőségét. A programsorozatot a Kormány, több mint 10 millió forinttal támogatta.

A vetítéssorozat 2016. február 4-én (csütörtökön) veszi kezdetét. Délután 13:30 órai kezdettel a budapesti Szent Margit Gimnázium tanulóinak és az őket elkísérő tanároknak vetítik le a filmet.

Forrás: Uránia Nemzeti Filmszínház