A Játékkészítő: szenzációs évvégi varázslat

Szerző: Marity Mira

Ülök a SYMA csarnok félhomályos nézőterén, a háttérben izgalmas halk zene morajlik, és én tátott szájjal bámulok felfelé a levegőbe. A hatalmas térben fluoreszkáló melegkék fények villognak, a backroundra meseszerű háromdimenziós formák rajzolódnak ki, és reflektor pásztáz egy alakot, aki himbálózik ég és föld között. Böhm György az, a kiváló Jászai Mari Díjas színházi rendező, aki most gyermeki örömmel hintázik a grandiózus díszletben – és vele együtt gyermekké válok én is.

A Játékkészítő a legjobb kezekben van. Hatalmas és professzionális alkotógárda dolgozik azon, hogy az év utolsó napjaiban a családok, gyerekek és felnőttek, tinédzserek és idősek egyaránt felejthetetlen varázslatban részesüljenek. Ez nem csak egy színdarab lesz. A legpompásabb ötvözete a musicalnek, táncos darabnak, cirkusznak, popkoncertnek, mesének és látványshownak. Illés Gabriella producer elmondása szerint tavaly mintegy 45 000 néző látta a produkciót, amely idén egy vadonatúj élménykavalkádot ígér. Az új dalok, új szerepek, új színészek mellett a világhírű Szegedi Kortárs Balett is közreműködik. Kuriózuma a darabnak a mostanában igen trendi 3D-s fényfestés. Bordos László Zsolt egyedi architetkturális vetítéssel foglalkozó művész látványos mapping technikával hozza létre a játékok különleges mesevilágát. Bónusz élményként az elképesztő méretű, 800 nm-es színtér olyan nézőtérrel van körülvéve, ahol a kibővített lelátók miatt nem csak síkhatásban lehet látni az előadást.

A Játékkészítőt már egy éve a szívébe zárta az, aki látta. A talpraesett kisfiú, Peti, és a hozzá csatlakozó klasszikus mesehősök sok-sok kalandon keresztül jutnak el a Játékkészítőhöz, mert a régi, poros és divatjamúlt formájukról lemondva multimédiás videojátékká akarnak válni. Persze minden jó, ha a vége jó, és a szórakoztatás mellett azért tanulságokat is kapunk az identitáskeresésről, és arról, hogy maradjunk önmagunk, mert az a legjárhatóbb út mindenki számára. A produkció kinőtte magát, és jövő évtől a nemzetközi színtereken is megmutatkozik. Komoly franchise is kialakult már körülötte, hiszen a gyerekek mesekönyv, hangoskönyv és társasjáték formájában is hozzájuthatnak az elképzelt világhoz. A kiváló zenei anyag pedig Platinalemezzé vált a boltokban.

Láttad már az előadást tavaly? Gyere el! Nagy Feró szerint – aki Rettentő Borodin, az égig érő paszuly őrzője – az idei előadás teljesen más és új, sokkal grandiózusabb, mint a tavalyi volt. Kisfiú vagy? Gyere el! A nagyon menő háromfejű sárkány lenyűgöz majd téged, mert egy olyan különlegesen felépített óriásbáb kelti életre a tűzokádót, amilyet a dinoszauruszok képzeletbeli mozgatásához használnak. Kislány vagy? Gyere el, mert Aquatánia, a jeges hótündér pompázatos ruhája olyan csillogóan gyönyörű, mint a legszebb Barbie hercegnőé! Kamaszlány vagy fiú vagy? Gyere el, mert tombolhatsz az X-Faktoros Vastag Csaba és Tomi dalaira, akik Babszem Jankót játsszák a műsorban. Felnőttél már és azt gondolod, hogy öreg vagy az ilyen mesékhez? Gyere el, és meglátod, ahogy a lábad önálló életre kel a nézőtéren, amikor meghallod Hajdu Steve minisztert énekelni, vagy Szabó Győzőt, aki a malac szerepében brillírozik – az mindegy is, hogy a kurta farkú, vagy a bátor, aki forró vizet önt a kopaszra… Komolyabb színházi élményekhez szoktál? Gyere el, mert a legkiválóbb színészek közül kerül ki a sok karakter. Kamarás Iván – aki csak ezért a szerepért tért haza külföldről a produkció erejéig – Keptén Kapitányt játssza most, Jack Sparrow-t megszégyenítő bravúrokkal. Stohl András pedig a címszereplő Játékkészítőként bizonyítja sokrétű tehetségét. És hogy segít-e a hozzá forduló mesehősöknek? Gyertek el, és meglátjátok!

A fantasztikus családi popshow musical december 26-tól 29-ig látható a Syma csarnokban, naponta háromszor, 11, 15 és 19 órakor. Az előadások nagy része már teltházzal megy, szóval érdemes időben elcsípni az utolsó lehetőséget, hogy Magyarországon láthasd a nagyszabású mesevilágot. A Játékkészítőn látszik, hogy szívcsücsök és szerelemgyerek, egy elképesztően elhivatott és kreatív csapat kőkemény munkájának a gyümölcse. A gyengénlátók kedvéért a show audiovizuális kommentárral is megtekinthető, és kerekesszékkel is hozzáférhető. Külföldiek számára nagyszerű angol műfordítás illetve felirat áll majd rendelkezésre. Elérkezett a nap, amikor nem rózsaszínű, hanem piros keretes szemüvegen keresztül kell látni és nézni a Játékkészítő káprázatos, különleges és felejthetetlen látványú fantáziavilágát!

Még több információ a produkció weboldalán: A Játékkészítő

,