További nemzetközi fesztiválokra várják A szerdai gyerek című díjnyertes filmet

Novemberben Kairóban, Kolkatában, Stockholmban vetítik és jövőre is több nemzetközi filmfesztiválra hívták meg Horváth Lili rendező A szerdai gyerek című díjnyertes filmjét, amelyet december 3-tól láthat a közönség a magyar mozikban.

Horváth Lili első nagyjátékfilmje, amely a Magyar Nemzeti Filmalap és a Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein támogatásával készült, a napokban nyerte el a legjobb rendezés díját a németországi Cottbus filmfesztiválon. A szerdai gyerek nyáron a Karlovy Vary nemzetközi filmfesztiválon a Nyugattól Keletre (East of the West) versenyszekció győztese lett.

„A film egy szerelmi háromszög története középpontjában egy elég nehéz helyzetben lévő tinédzser anyával. Ebből bomlik ki egy szövevényes emberi viszonyrendszer. A lány állami gondozottként nőtt fel, már kikerült az intézetből, és azért küzd, hogy négyéves kisfiát is kihozza az otthonból. Ezen az úton szembe jön vele egy váratlan lehetőség meg egy új szerelem” – vázolta fel a film alaphelyzetét a rendezőnő az m1 kedd reggeli műsorában.

Horváth Lili elmondta, hogy miközben szeret színészekkel dolgozni, és ebben a filmben is híres magyar színészek alakítanak fontos szerepeket – köztük Thuróczy Szabolcs, Börcsök Enikő, Lukáts Andor, Nagy Ervin és Dér Denisa -, ugyanakkor jelentős szerepeket bízott amatőr szereplőkre is, mert úgy érezte, a film közege, világa ezt kívánja meg, és ez egyúttal hitelesebbé is teszi. A főszereplő 19 éves lányt szintén amatőr szereplő, Vecsei Kinga játssza.

A rendezőnő arról is beszámolt, hogy a kevert szereposztás nagyon izgalmas helyzetet teremtett, a színészek nyitottak voltak erre, és inspirációként fogták fel az amatőr szereplőkkel való munkát. A gyerekszereplőkkel való forgatás meglepően jól ment, partnerként lehetett kezelni őket a filmkészítés során – tette hozzá. „A főhős kisfiú ötéves volt a forgatás során. A megfelelő szinten elmondtam neki, hogy miről van szó, mi a feladata, és vele is szinte úgy dolgoztunk, mint egy színésszel. Persze a gyerekek mellé kellett egy komolyabb háttércsapat, ugyanis fontos, hogy miközben sok órát töltenek a forgatáson, ne fáradjanak ki, mire a kamera elé kerülnek” – magyarázta.

A magyar-német koprodukciós film operatőre Maly Róbert, zeneszerzője Presser Gábor, producere Fehér Károly, koproducerei pedig Henning Kamm és Pataki Ági voltak.

Forrás: MTI