Hétrétország: szombaton kezdődik az őrségi összművészeti fesztivál

Koncertek, színházi előadások, nyitott porták és családi programok várják az érdeklődőket augusztus 15. és 23. között az őrségi Hétrétország „köztiválon”.

A fesztivált augusztus 15-én Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs közös produkciója nyitja. A zenei palettát színesíti többek közt az Európa Kiadó, Ripoff Raskolnikov, a Makám zenekar, Ferenczi György és a Rackajam, a Balázs Elemér Group és Müller Péter AndFriends fellépése –  tájékoztatták az MTI-t sajtóközleményükben a szervezők.

A tradicionális magyar népzenét a Góbé és a Düvő zenekarok képviselik, de a szomszéd népek táncaival is tehetnek egy-egy próbát az érdeklődők: az ausztriai Wiadawö és a horvát népzenét játszó Koprive is muzsikál.

A gyermekeket az Iciri-piciri játszóház és Góbi Rita táncelőadása, a nagyobbakat a Ziránó Színház és a Csavar Színház előadásai várják.

Színházi csemegének ígérkezik Parti Nagy Lajos Ibusár című darabja a felvidéki Csavar Színház előadásában, valamint Jordán Tamástól a Szókratész védőbeszéde. Falusi színjátszók mutatkoznak be a szlovén-magyar határ két oldaláról, Marosvásárhelyről pedig végzős színinövendékek hozzák el vizsgaelőadásukat

A sok program mellett augusztus 16-án Kis fesztivál, nagy találkozás címmel az elmúlt évek legjobb Mediawave-filmjeit vetítik.

Az MTI érdeklődésőre a szervezők elmondták: Hétrétország egyik fő látványossága a Nyitott Porták programsorozat, ahol az Őrségre jellemző vidéki udvarházakat, gazdaságokat látogathatnak meg a fesztiválozók. Beléphetnek a kézművesek műhelyeibe, képzőművészek műtermeibe, megismerkedhetnek a helyiek munkájával.

Hozzátették: a népszerű program idén egy új elemmel bővül: a szervezők Porták Portékái címmel helyi termékekből tartanak vásárt, a különböző udvarházak termelői személyesen mutatják be az általuk készített cikkeket. A vásár helyszíne az őriszentpéteri Malom udvara.

Forrás: MTI