Csányi Sándor, Udvaros Dorottya, Benedek Miklós és a Sárkányjárgány: hétvége a KULTKIKÖTŐben

KULTKIKÖTŐ – Balatonföldvár

Folytatódik a jobbnál jobb kulturális programok sorozata a KULTKIKÖTŐben! Balatonföldváron most csütörtökön (aug. 7.) látható A nagyvárosok Máriája című tangóest: Láng Annamária és a Mezítlábas Zenészek Magyarországon először kaptak jogot arra, hogy színre vigyék az argentin tangókirály, Astor Piazzola egyetlen tangóoperáját. Pénteken (aug. 8.) Benedek Miklós és Vári Éva alakítanak házaspárt az Aranytó című vígjátékban, szombaton pedig Csányi Sándor és Schell Judit fedezik fel a romantikát a Ketten egyedül című New York-i duettben. Ugyanezen a napon Bogláron Udvaros Dorottya Mégis szép című zenés estjében keresi a választ a kérdésre: mi az, amit egy férfi sose mondana el egy nőnek. Fenyvesen vasárnap este (aug. 9.) Lengyel Tamás és Baksa Imre komédiáznak egy fergeteges vígjátékban, a Bankhitelben. A kicsiket a Szamárfül Projekt és a Rutkai Bori Banda várja. Alább olvasható a részletes program.

Augusztus 5. (sze) 20.30
Összpróba Felnőtt Alkotótábor Bemutató
Táborvezető tanár: Novák Eszter

Az Összpróba Táborban felnőttek dolgoznak, játszanak együtt egy héten keresztül. Az alkotófolyamatot egy műhelybemutató zárja le, melyet a KULTKIKÖTŐben tartanak. Az idei tábort Novák Eszter és a Színház- és Filmművészeti Egyetem II. éves zenés színházi rendező szakos hallgatói vezették.

Augusztus 6. (cs) 20.30
A nagyvárosok Máriája
Egy nő története tangóban
Láng Annamária és a Mezítlábas Zenészek

A_nagyvarosok_Mariaja_Puskel_Zsolt_KULTKIKOTO

Először mutatják be magyar színházban az Astor Piazzollának, Argentína leghíresebb zeneszerzőjének egyetlen tangó-operájából és tangódalaiból összeállított előadást. A Maria de Buenos Aires minden idők tangókirályának egyetlen „tangó-operája”. Főszereplője, Mária, kopott kis macskaként szédeleg a nagyváros utcáin, és éli meg a női lét szélsőségeit. A melankolikus és érzéki nő állandóan kísért a „gyászban dorbézoló városban”.

Videó itt.

Augusztus 7. (p) 20.30
Aranytó
vígjáték
Orlai Produkciós Iroda

Aranyto_Orlai_KULTKIKOTO

Fsz: Benedek Miklós, Vári Éva, Bertalan Ágnes, Vasvári Csaba

Visszatértek a búvármadarak az Aranytóra, és velük megérkezik Norman Thayer nyugalmazott egyetemi tanár és felesége, Ethel is, akik fiatal koruk óta minden nyarat itt töltöttek. Morognak, ugratják, de pont ugyanúgy szeretik egymást, mint a kezdet kezdetén – vagyis kezdődik a szokott, boldog nyaralás. Az idei mégis más, mint az eddigiek: a régi, hűséges bútorok és használati tárgyak mellett sok mást is rendbe kell tenniük maguk körül. Mert a lányuk nem véletlenül nem járt náluk már évek óta. És amikor megérkezik, meglepetés-vendéget is hoz magával… A humorral átszőtt, mélyen emberi történetet filmen Henry Fonda és Katharine Hepburn, magyar színpadon Mensáros László és Tolnay Klári tette emlékezetessé.

Augusztus 8. (szo) 20.30
Ketten egyedül
New York-i duett
Szereplők: Csányi Sándor, Schell Judit

Ketten egyedül

New York. Frankie felszolgáló, Johnny szakács. Először kinézték egymást az étteremben. Azután szeretkeztek. Eddig csodálatos, de rá kéne jönni, hogyan tovább. Lehet-e újrakezdeni mindent, ha romantika nincs már, csak a klasszikus zenét adó rádióban? A darabból nagy sikerű film készült Al Pacinóval és Michelle Pfeifferrel, Krumplirózsa címmel.

Videó itt.

Balatonboglár
Aug. 7. (p) 20.30
Kápolna Színpad – ingyenes koncert
Tarantellák és tangók

Tangók és tarantellák

Jász András szaxofonművész szabad zenei kalandozása saját dalokkal és mediterrán hangulatokkal, tangókkal, olasz tarantellákkal fűszerezve. A sok hazai művész és zenekar oldalán feltűnt szaxofonos (a Ghmyes együttes tagja, de ő kísérte Jackie Orszáczkyt utolsó hazai turnéján) a Zeneakadémiai évek után önálló műsorában kapcsolatot próbál teremteni a zenei műfajok közt, a lényeg az élet és a muzsika szeretete, ami a hangszerekből áramlik a hallgatóság felé. Ezen az estjén egy kitűnő művészbarátjával, Pagonyi András tangóharmonikással érkezik a boglári kápolnához.

Videó itt.

Aug. 8. (szo) 20.30
a Művelődési Ház udvarában
Mégis Szép
Udvaros Dorottya zenés estje

Udvaros_Dorottya_Megis_szep_KULTKIKOTO

„Mi az, amit egy férfi soha nem mondana el egy nőnek?” – kérdezte Udvaros Dorottya és az est rendezője, Vörös Róbert, kortárs magyar íróktól és zeneszerzőktől. Udvaros Dorottya első önálló estje az erre a kérdésre adott válaszokból állt össze. A szerzemények között találunk versben vagy prózában írtakat néha játékosan, néha keserédesen megfogalmazva. A válaszok mellé pár vadonatúj és néhány már ismert dalt szerkesztve állt össze végül a Mégis szép című est.

Hallható többek között: Zsüti-sláger és Barbara-song a Koldusoperából, Cseh Tamás, Leonard Cohen, Cole Porter és Kamondy Ági dalai, Térey János, Lőrinczy Attila, Bartis Attila, Nádas Péter és Závada Pál szövegei.

A jobbik részem (Cseh Tamás) Udvaros Dorottya előadásában.

KULTKIKÖTŐ – Balatonfenyves
Aug. 9. (v) 20.30
Bankhitel

bankhitel

A sikeres bankár élete sínen van: tökéletes állás, szép ház, jó kocsi, feleség, gyerek. Minden ideálisnak tűnik, ám egy napon besétál az irodájába egy idegen. Hitelt kér, de mintha valami különös lenne benne. És mindenre képes azért, hogy célját elérje.

Fonyódi Kulturális Központ
Aug. 6. (cs) 20.00
Akit az istenek szeretnek
Csákányi Eszter estje

Akit szeretnek az Istenek -

Videó itt.

 

Családi programok
Sárkányjárgány
Rutkai Bori Banda
Interaktív mesekoncert sok játékkal, tánccal

„Rutkai Bori, ha egyszer kinyitja a csapot, akkor jönnek vele az archaikus társadalmak, az egész galaxis, de előkerülnek kakaózással és Télapó-várással töltött téli napok, mindenféle apró lények, házi és technológiai varázslatok. Ahogy egy tisztességes háztartásban vagy egy virágzó emberi lélekben, ebben a kötetben is minden mindennel összeér és egymást élteti: hangok, szavak, dallamok, képek és ritmusok – az egész földi és égi világ.” (Vörös Juli – Két Egér Könyvesbolt)

Sárkányjárgány Belehallgatós.

Földvár: szombat 11.00, Boglár: szombat 18.00, Fenyves: péntek 18.00
Brub, egy zokni, aminek párja nincs
Szamárfül Projekt

Brub vagyok. Félpár zokni. Mondhatnám, hogy páratlan. Barátaimmal – Trappal, Kexszel és Uppival – Ábel szobájában lakunk. Ha neked is van félpár zoknid, akkor bizonyára tudod, hogy nekünk, ellentétben páros társainkkal, nagyon kalandos életünk van.
A minap például találkoztam egy náthás porszívóval, megtudtam, hogy hogyan érdemes játszani a bújócskát, hogy mikor és honnan támad a kupiszörny, hogy Luke Skywalker az első űrhajós, aki fénysebességgel képes tolatni, és legfőképpen azt, hogy milyen jó, ha a zokninak igaz barátai vannak.

Földvár: vasárnap 11.00, Boglár: péntek 18.00

Forrás: KULTKIKÖTŐ