Gasztrodzsessz dzsembori a hétvégén Debrecenben

Idén először együtt rendezik meg a Debreceni Borkarnevált és a Jazznapokat – jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon a szervezők, akik a két nagy debreceni nyári esemény első „házasítását” úgy harangozták be, hogy „ilyen cuvée-t a világon senki nem tud csinálni”.

Széles Diána, Debrecen (Fidesz-KDNP) alpolgármestere elmondta, hogy a két szabadtéri rendezvény összevonásával a magyar dzsessz és a bor kapja a főszerepet a hétvégén a tavaly megújult Békás-tó partján.

A legrégebbi, folyamatosan működő hazai dzsesszfesztivál, az idén 44. alkalommal megrendezett Jazznapok és az Észak-Alföld legrangosabb borfesztiválja, a 16. Debreceni Borkarnevál együttes megrendezése reményeik szerint a hazai gasztrokulturális programkínálat élvonalát fogja képviselni – mutatott rá Széles Diána.

Maloschik Róbert, a Jazznapok művészeti tanácsadója elmondta, hogy a zenei programot az idén 50 éves Debreceni Jazz Együttes nyitja meg. Augusztus 6. és 9. között összesen 33 zenekar, több mint 160 magyar zenész lép közönség elé, amire 1981, a debreceni Jazznapok fénykora óta nem volt példa – emelte ki.

Különleges szerephez jut az idei programban az 1950-es, 60-as évek nagy kedvence, az újra felfedezett Hammond-orgona, amelynek első darabját 80 évvel ezelőtt, 1935-ben gyártották – magyarázta a szakember, megjegyezve, hogy a fesztivál egy ősbemutatónak is helyet ad: Domokos János Antal dzsesszmiséjét négy debreceni együttes fogja előadni.

Kovács Pál borszakértő, a Debreceni Borbarátok Társaságának elnöke elmondta, hogy a 22 hazai borvidékből 19 képviselteti magát összesen 64 borásszal Debrecenben, ahol csaknem 500 féle bort lehet majd megkóstolni a Békás-tó partján felállított pavilonokban.

A borkarneválon két gyümölcsborház, két pezsgőgyártó és három pálinkaház kínálatát is megkóstolhatják az első debreceni gasztrodzsessz dzsembori látogatói.

Tóth Ernő,a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezető-helyettese hozzátette: a hétvégi eseményre 20-25 ezer látogatót várnak a Nagyerdőbe.

Forrás: MTI

 

,