Stabil értékek

Műfaji nyitottság, több fiataloknak szóló koncert és az előző évhez képest több bérletes jellemezte a Kodály Filharmónia együtteseinek 2014/15-ös évadát. Bár különösebb rekordokat nem hozott ez a szezon, a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok is stabilan meg tudták őrizni korábbi értékeiket.

A Kodály Filharmonikusok 2014. október 22-ei koncertje, Koncz Gáborral, vezényelt: Philippe de Chalendar

A Kodály Filharmonikusok 2014. október 22-ei koncertje, Koncz Gáborral, vezényelt: Philippe de Chalendar

Nyolc hónap alatt a világ körül! Ezzel a szlogennel hirdette meg a 2014/2015-ös szezont a Kodály Filharmónia. A koncertprogramok egy-egy nemzet, illetve tájegység tematikájához kapcsolódtak, megismertetve Debrecen és a régió közönségét a legnagyobb orosz, német, skandináv, francia, olasz, magyar zeneszerzőkkel, illetve műveikkel.

A Kodály Filharmonikusoknál és a Kodály Kórusnál is friss erők tevékenykedtek az eltelt évadban: Kovács László személyében vezető karmesterre tettek szert a Kodály Filharmonikusok, és ebben az évadban megbízott karnagyként Kiss Csaba irányította a Kodály Kórus munkáját.

Zsúfolt nézőtér az ifjúsági koncertek egyikén a Bartók teremben

Zsúfolt nézőtér az ifjúsági koncertek egyikén a Bartók teremben

A Kodály Filharmonikusok szezonja különleges crossover produkcióval indult a Zene Világnapján. A Budapest Jazz Orchestra közreműködésével a klasszikus zenét és a jazz-muzsikát ötvözte a két együttes. A koncertprogramban a már említett tematikus utazás mellett fontos szerep jutott a magyar daraboknak, jó példa volt erre az együttes február végi Magyar klasszikusok, illetve áprilisi Boldog békeidők című koncertje, amelyek műsorában Bartók, Dohnányi és más kiválóságok mellett, a 100 éve elhunyt Goldmark Károly egy-egy műve is elhangzott. A kortárs szerzők művei is fókuszba kerültek a zenekar idei programjában, így Dubrovay László 1956-ról szóló szimfonikus képeivel tisztelegtek a forradalom emléke előtt, a Nemzet Művésze címmel frissen kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas szerző jelenlétében. A szerző másik műve, a Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi pedig a Kodály Filharmonikusok idei ifjúsági programjában szerepelt. Kiemelkedő eseménye volt az évadnak, hogy a Kodály Filharmonikusok koncertjével köszöntötte Debrecen a MÜPA 10 éves jubileumát, május 3-án. A hangverseny egy egész napos program tetőpontja volt, melyen az igazgató-művészeti vezető, Somogyi-Tóth Dániel vezényletével, a világon az egyik legkeresettebb csellóművész, Várdai István játszott együtt a zenekarral. A Csokonai Nemzeti Színház rezidens zenekaraként a Kodály Filharmonikusok a 2014/2015-ös évadban A sevillai borbély, a Marica grófnő, A tüzes angyal és a Don Giovanni előadásaiban működtek közre.

A Latin varázs című koncert a Kodály Filharmonikusokkal(2014.12.09), a szólista: Kelemen Barnabás (hegedű), vezényelt: Kollár Imre

A Latin varázs című koncert a Kodály Filharmonikusokkal(2014.12.09), a szólista: Kelemen Barnabás (hegedű), vezényelt: Kollár Imre

A zenekar azonnal felismerte a Virtuózok tehetségkutató műsor jelentőségét, ezért különdíjat ajánlott fel, amelyet a 11 éves ifjú zongorista, Boros Misi nyert el. A fiatal muzsikus a következő évad első koncertjén, szeptember 23-án lép fel Debrecenben. A klasszikus művek népszerűsítésén túl, a Kodály Filharmonikusok rendszeresen vállalnak közös fellépést ismert könnyűzenei előadókkal, ebben a szezonban Craig David és Caramel szuperkoncertjén játszottak a Syma Rendezvényközpontban.

A 2015. februári Morricone-turné a Kodály Kórussal, vezényelt: Ennio Morricone

A 2015. februári Morricone-turné a Kodály Kórussal, vezényelt: Ennio Morricone

A 2014/15-ös évadban a szakma és a közönség szempontjából egyaránt színvonalas és változatos koncertprogram valósult meg, amelyben a hazai és a nemzetközi zenei élet számos kiválósága lépett fel. A Kodály Filharmonikusokat ebben a szezonban Kovács László, Philippe de Chalendar, Antal Mátyás, Jeanpierre Faber, Bartal László, Szabó Sipos Máté, Kovács János, Medveczky Ádám is vezényelte, és olyan kitűnő szólóhangszeresekkel játszottak együtt, mint Kelemen Barnabás, Krausz Adrienne, Matuz István, Bábel Klára, Báll Dávid, Balog József, Várdai István.

Verdi Requiemje a Kodály Filharmonikusokkal és a Kodály Kórussal, vezényelt: Kovács László

Verdi Requiemje a Kodály Filharmonikusokkal és a Kodály Kórussal, vezényelt: Kovács László

Sikeres volt az évad Kodály Kórus életében is. Az énekkar ismét vendégszereplésekkel indított, fellépett Kecskeméten, Fertődön és a Zeneakadémián, ahol Karl Jenkins Arany János balladájának témájára, A walesi bárdokra írt kantátáját énekelték. Ez az évad egy kiemelkedő szakmai sikert is hozott: a világ egyik legjobb karmestere, Sir Simon Rattle vezényletével és a világ egyik legjobb zenekarával, a Berlini Filharmonikusokkal léptek fel az énekesek a Művészetek Palotájában, novemberben. A szakmai mellett a közönségsiker sem maradt el, 2015. februárjában ismét felkérést kaptak az énekesek a világhírű filmzeneszerző, Ennio Morricone turnéjára, a koncertkörúton minden eddiginél nagyobb ünneplést kapott az együttes Európa tíz nagyvárosában. A külső felkérések mellett a hazai programja is remekül sikerült a Kodály Kórusnak. A zenetörténet egyik legcsodálatosabb klasszikusával, Verdi Requiemjével indította az énekkar a debreceni koncerteket, majd egy kuriózum következett: a Gulyás bérlet első koncertjén: Sztravinszkij és Orff külön-külön is ritkán hallható vokális műveit adta elő az együttes. A hagyományos karácsonyi koncerten minden idők egyik legnagyobb zeneművét, Händel: Messiását énekelték, majd az ugyancsak szokásos újévi koncerten a névadó Kodály művei mellett kortárs különlegességek, 20-21. századi szakrális témájú darabok is fölcsendültek. A Morricone-turnéról hazatérve rögtön Bartók Béla Cantata profana című remekművét adták elő az énekesek, majd a Saullal folytatták a Händel-oratóriumokat bemutató sorozatot Németh Pál és a Savaria Barokk Zenekar társaságában. Rossini Stabat Matere után az Apollinaire-től Verlaine-ig című, különleges a capella koncert adott szép feladatot a kórusnak: az elhangzó művek között öt kortárs ősbemutató (Solti Árpád, Hollós Máté, Tóth Péter, Bánkövi Gyula és Vajda János egy-egy műve) is szerepelt. A Kodály Kórus a kortárs zene megismertetése mellett, missziónak tekinti Kodály Zoltán és más magyar szerzők műveinek népszerűsítését. Ezért az ifjúsági koncerteken is elsősorban Kodály, illetve Orbán György, Bárdos Lajos, Járdányi Pál, Gárdonyi Zoltán, Pászti Miklós főként népzenei ihletésű kórusműveit adták elő az énekesek. Örvendetes újdonság volt, hogy ezeket a koncerteket nemcsak Debrecenben hallgathatták meg a fiatalok: Hajdú-Bihar megye hat településén több mint 2200 vidéki diák is élvezhette a színvonalas komolyzenét.

Sikeres közös koncert a Budapest Jazz Orchestra és a Kodály Filharmonikusok közreműködésével, vezényelt: Kovács László

Sikeres közös koncert a Budapest Jazz Orchestra és a Kodály Filharmonikusok közreműködésével, vezényelt: Kovács László

Ebben az évadban is a hazai zenei élet kiválóságai léptek fel a Kodály Kórussal, az együttest (az igazgató-művészeti vezető Somogyi-Tóth Dánielen kívül) Rácz Márton, Kesselyák Gergely, Kovács László, Sir Simon Rattle, Szabó Sipos Máté, Antal Mátyás, Ennio Morricone, Németh Pál, Kovács János, Bogányi Tibor, Somos Csaba és Medveczky Ádám vezényelte.

Operacsemegék a Kodály Kórussal és a Kodály Filharmonikusokkal a Kölcsey Központban (2015.05.29), vezényelt: Medveczky Ádám

Operacsemegék a Kodály Kórussal és a Kodály Filharmonikusokkal a Kölcsey Központban (2015.05.29), vezényelt: Medveczky Ádám

Az eladott bérletek száma 16%-kal nőtt az elmúlt szezonban, a két együttes koncertjeit több mint 116 ezer fizetőnéző látta. Jelentősen, csaknem tizenhétezer nézővel növelte látogatottságát a Kodály Kórus a hangversenyeken, ez elsősorban a Morricone-turnénak volt köszönhető. A Kodály Filharmonikusok 48 hangversenyen és 38 színházi előadásban működtek közre, a kórus 57 koncertet adott. Mindkét együttesnél jelentősen nőtt az ifjúsági előadások száma: a Kodály Kórus esetében négyszeresére, a zenekaréban csaknem a duplájára. Összesen majdnem 13 ezer fiatal vett részt a két együttes ifjúsági programjain.

Forrás: Kodály Filharmónia